Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 13:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Συντηρητικές κινήσεις στα χρηματιστήρια με φόντο την Ουκρανία

Ευρώπη: Συντηρητικές κινήσεις στα χρηματιστήρια με φόντο την Ουκρανία

Συντηρητικά κινούνται οι επενδυτές στην Ευρώπη στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, με τις εξελίξεις στην Ουκρανία να διατηρούν στις αγορές το κλίμα ανασφάλειας, από τη στιγμή που επί του παρόντος δεν διακρίνεται καμία ένδειξη για αποκλιμάκωση της έντασης. Την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν με κάθε ευκαιρία να εμφανίζονται καθησυχαστικοί αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές, τον πληθωρισμό και τις κινήσεις της ΕΚΤ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX είχε μια υποτονική έναρξη στη σημερινή συνεδρίαση για να ανέβει στην πορεία υψηλότερα του μηδενός, ωστόσο τα κέρδη του να μην ξεπερνούν το 0,20%.

Από τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, του Λονδίνου είναι αυτό με το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου της τάξεως του 0,73%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,66%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχωρεί κατά 0,10%. Ισχνά κέρδη 0,10% για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, σε μια ημέρα που είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, οι οποίες σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο σκαρφάλωσαν σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 25,9%, από 25% τον Ιανουάριο, ενώ σε μηνιαία επιβραδύνθηκαν καταγράφοντας ρυθμό 1,4% από 2,2% ένα μήνα νωρίτερα.  

Οι κλάδοι που ξεχωρίζουν γι άλλη μία συνεδρίαση είναι των πρώτων υλών και της ενέργειας, καθώς οι τιμές τόσο των εμπορευμάτων όσο και του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, με την τιμή του μπρεντ να έχει επανέλθει εκ νέου άνω των 110 δολαρίων το βαρέλι.

Αναφορικά με το μέτωπο της Ουκρανίας δεν διαφαίνεται επί του παρόντος κάποια ένδειξη αποκλιμάκωσης. 

Μπορεί χθες Κυριακή σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο, CNN, ο Ουκρανός πρόεδρος να απηύθυνε έκκληση στον ομόλογό του της Ρωσίας για κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνομιλίες, ωστόσο η Μόσχα όχι μόνο δεν απάντησε, απεναντίας έστειλε τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, με το Κίεβο να αρνείται κατηγορηματικά. 

Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από συναντήσεις, ωστόσο όπως αποδεικνύεται αυτές έχουν αποβεί άκαρπες. 

Σε αυτό το πολεμικό κλίμα, η ΕΚΤ προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα. 

Χθες ο αντιπρόεδρος της, Λούις ντε Γκίντος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση σε περίπτωση που υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις από τον πληθωρισμό. 

Από την πλευρά της, σήμερα η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι επέρχεται το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή επιβράδυνση της ανάπτυξης με ταυτόχρονη παρουσία υψηλού πληθωρισμού. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Έτοιμη να αναλάβει δράση στις δευτερογενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού

ΕΚΤ: Δεν βλέπει στασιμοπληθωρισμό η Κριστίν Λαγκάρντ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News