Business & Finance Κυριακή 20/03/2022, 21:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Έτοιμη να αναλάβει δράση στις δευτερογενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού

ΕΚΤ: Έτοιμη να αναλάβει δράση στις δευτερογενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού

Σε περίπτωση που η εκτίναξη του πληθωρισμoύ επιφέρει δευτερογενείς επιπτώσεις και επηρεάσει τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση όπως διεμήνυσε διά στόματος του αντιπροέδρου της, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Όπως επισήμανε ο Λουίς ντε Γκίντος, οι δευτερογενείς επιδράσεις και ο επηρεασμός των προσδοκιών για τις τιμές θα είναι «αποφασιστικοί παράγοντες» για την κεντρική τράπεζα. «Αν διακρίνουμε αυτά τα στοιχεία, τότε θα δράσουμε», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τους κινδύνους για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο ντε Γκίντος απάντησε ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στη διάθεση της ρευστότητας, οι εταιρείες εκδίδουν ομόλογα, ενώ οι μετοχές δείχνουν μια αστάθεια δίχως όμως «δραματικές εξελίξεις».

Σε ένα άλλο γεγονός που αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ήταν η αθρόα ενεργοποίηση των κλήσεων περιθωρίου (η υποχώρηση κάτω από το περιθώριο εγγύησης που έχει καταβάλει ένας επενδυτής για ένα περιουσιακό στοιχείο) στα futures των εμπορευμάτων, που μοιραία προκάλεσαν ένα κύμα εγγυήσεων για την κάλυψη των ανοικτών θέσεων.

«Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, όσοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κλήσεις περιθωρίου κατάφεραν μέχρι στιγμής να ανταποκριθούν», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Χόλζμαν (ΕΚΤ): Αύξηση των επιτοκίων πριν ολοκληρωθούν οι αγορές ομολόγων

ΕΚΤ: Κάνει λόγο για έξτρα χώρο την ώρα που η Fed αυξάνει τα επιτόκια

ΕΚΤ: Κάνει λόγο για έξτρα χώρο την ώρα που η Fed αυξάνει τα επιτόκια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News