Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Συγκράτηση» με ήπια πτώση εν αναμονή των βραδινών αξιολογήσεων 

Χρηματιστήριο: «Συγκράτηση» με ήπια πτώση εν αναμονή των βραδινών αξιολογήσεων 

Συγκρατημένα κινούνται οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην έναρξη της τελευταίας για την τρέχουσα εβδομάδα συνεδρίαση, σε μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα καθώς το βράδυ αναμένεται η διπλή αξιολόγηση της Ελλάδας, από τους οίκους DBRS και Moody’s, ενώ θα γίνει και αναθεώρηση των δεικτών FTSE-Russell, με τις προσθήκες των Autohellas και Quest Holdings στις Small Caps και των Τράπεζα Αττικής, Ιντεάλ Συμμετοχών και Space στισ Micro Caps.

Οι σημερινές αξιολογήσεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τη στιγμή που έρχονται σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν τα οικονομικά επιτελεία των δύο οίκων θα έχουν συμπεριλάβει τις όποιες πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης στην ελληνική οικονομία είναι κάτι το οποίο θα διαπιστωθεί το βράδυ. 

Με την προσμονή των σημερινών αξιολογήσεων κι ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος όσο συνεχίζονται οι ανακοινώνεις από τις ελληνικές εισηγμένες, στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης δεν διακρίνεται διάθεση για τοποθέτηση στις μετοχές και συνεπακόλουθα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,48%, περνώντας υπό των 860 μονάδων στις 857,93 μονάδες. Ο τζίρος έχει υπερβεί τα 6 εκατ. ευρώ και ο όγκος τα 2,3 εκατ. τεμάχια. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται χαμηλότερα κατά 0,61%, με τον τραπεζικό δείκτη να διαγράφει 0,48% και να κινδυνεύει να διολισθήσει υπό των 600 μονάδων (601,08).

Η εικόνα των μετοχών 

Η μετοχή της Βιοχάλκο είναι αυτή που ξεχωρίζει από τον FTSE Large Cap με άνοδο 2,65%, διαγράφοντας έτσι μέρος των χθεσινών απωλειών που ανήλθαν στο 4,82%, ενώ ισχνά κέρδη καταγράφει η μετοχή των ΕΛΠΕ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 5,375 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 40% έναντι 3,85 δισεκατομμυρίων το 2020. Τα δε ενοποιημένα EBITDA έφτασαν τα 514 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 80% έναντι του 2020. Το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 219,989 εκατ. από 32,77 εκατ το 2020. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 671%.

Κάποια ήπια κέρδη που παρουσίασαν οι μετοχές των Alpha Bank και ΟΤΕ σχετικά γρήγορα τα παρέδωσαν, ενώ η μετοχή της ΕΧΑΕ καταβάλει προσπάθειες να κινηθεί άνω του μηδενός. 

Στην αντίπερα όχθη με απώλειες πέραν του 2% κινούνται οι μετοχές των Motor Oil και ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank, ΟΠΑΠ και Πειραιώς υπό του -1%. 

Οι τραπεζικές μετοχές σε αρνητικό έδαφος με την εικόνα τους να έχει ως εξής: 

  • Alpha Bank -0,14% 1,0590 ευρώ  
  • Eurobank –0,88% 0,9996 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,23% 2,9930 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,16% 1,3580 ευρώ 

Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να προβληματίζει την παγκόσμια κοινότητα και κατ’ επέκταση και τους επενδυτες. Μια κάποια «χαραμάδα» ελπίδας για θετική έκβαση των συνομιλιών έχει ξεθωριάσει τις τελευταίες ημέρες. 

«Τετραμερής του Νότου»

Η σημερινή «τετραμερής του Νότου», που θα λάβει χώρα στη Ρώμη με φυσική παρουσία του οικοδεσπότη Μάριο Ντράγκι, των πρωθυπουργών της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και με διαδικτυακή παρουσία –λόγω νόσησης από κορωνοϊό– του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της χρονικής συγκυρίας που γίνεται, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον ταχύτατων αλλαγών στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου. 

Η ενεργειακή κρίση έχει έρθει για να μείνει κατά πως φαίνεται και τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση χαιρετίσθηκαν από τη μεγαλύτερη μερίδα των επαγγελματικών ενώσεων, ωστόσο κάθε μήνας που περνάει και ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης επιβαρύνει περισσότερο τον προϋπολογισμό. 

moneyreview.gr

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Τετραμερής του Νότου: Ενέργεια και ασφάλεια στην ατζέντα των ηγετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News