Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 18:02
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κατέβασε ταχύτητα υποχωρώντας 1,14% – Παρέμεινε άνω των 860 μονάδων 

Χρηματιστήριο: Κατέβασε ταχύτητα υποχωρώντας 1,14%  – Παρέμεινε άνω των 860 μονάδων 

Μία ημέρα αφότου σημείωσε την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάστημα δύο χρόνων, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να διατηρήσει τη χθεσινή ορμή, καθώς μετά το χθεσινό ράλι επέστρεψαν οι ρευστοποιήσεις, σε μια ημέρα στην επικαιρότητα της οποίας κυριάρχησαν τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Παράλληλα σε διεθνές επίπεδο, πέραν της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι κεντρικές τράπεζες βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αυτή τη φορά από την αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,14%, γλιστρώντας στις 862,09 μονάδες και διαγράφοντας 9 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης.Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 878,82 μονάδες που είναι και το δεύτερο ενδοσυνεδριακό υψηλότερο επίπεδο για τον Μάρτιο (890,10 μονάδες την 1η Μαρτίου), με το χαμηλό στις 855,32 μονάδες. 

Ο τζίρος και σήμερα σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 110,6 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 50,6 εκατ. μετοχές, ο οποίος διαχύθηκε σε αρκετές μετοχές και δεν συγκεντρώθηκε ως επί τω πλείστον στις τραπεζικές μετοχές.

Απώλειες 1,26% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, εντονότερες οι πιέσεις που ασκήθηκαν στον τραπεζικό δείκτη, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση αποδυναμωμένος κατά 3,41%. 

Η εικόνα των μετοχών

Με τις περισσότερες μετοχές του FTSE Large Cap σε αρνητικό έδαφος, το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν αδύνατο να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Κόντρα στην καθοδική αυτή ορμή οι μετοχές των ΟΤΕ (+3,83%), ΟΛΠ (1,92%) και ΕΛΠΕ (0,58%). Η μετοχή του ΟΤΕ πήρε ώθηση μετά τη νέα τιμή στόχο της Eurobank Equities, στα 17,1 ευρώ, ωστόσο μετά το σημερινό κλείσιμο έκλεισε υψηλότερα στα 17,23 ευρώ. 

Στην αντίθετη πλευρά του ταμπλό του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Alpha Bank με βουτιά της τάξεως του 5,73%, Βιοχάλκο και Εθνική (4,82% και 4,76% αντίστοιχα).

Με σχετικά ήπιες απώλειες κατάφεραν να βγουν από τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές των ΔΕΗ (0,26%), MIG (0,68%), Jumbo (0,82%) και Eurobank (0,84%). Η «τέταρτη της παρέας» των τραπεζών Πειραιώς, οπισθοχώρησε κατά 2,07%. 

Στη σημερινή συνεδρίαση τις ακόμη μεγαλύτερες απώλειες τις αντιστάθμισαν οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, με αυτή της FrigoGlass να συνεχίζει ακάθεκτη από εκεί που συνέχισε χθες και να καταγράφει και σήμερα κέρδη 19,59%. 

JP Morgan

Αποδόσεις έως και 40% περιμένει από τις ελληνικές μετοχές η JP Morgan κατά τους επόμενους 12 μήνες. Παρότι ο αμερικανικός οίκος συγκαταλέγει την Ελλάδα ανάμεσα στις οκτώ χώρες που έχουν περιθώρια ανόδου μεγαλύτερα του μέσου όρου των αναδυόμενων αγορών, εντούτοις τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στο ΧΑ.

Εταιρικά αποτελέσματα

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Σήμερα δημοσίευσε τα αποτελέσματά του ο όμιλος Τιτάν. Ειδικότερα, αύξηση 6,7% σημείωσε ο κύκλος εργασιών κατά το 2021 και διαμορώθηκε στα επίπεδα-ρεκόρ των 1,71 δισ. ευρώ, με την εισηγμένη να διαπιστώνει υψηλότερη ζήτηση και βελτιωμένα επίπεδα τιμών σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. 

Μέτρα στήριξης

Πριν τη έναρξη της συνεδρίασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων στήριξης στοχευμένα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Είναι δεδομένο ότι από τα νέα αυτά μέτρα θα αναδυθεί ένας προβληματισμός αναφορικά με τον δημοσιονομικό χώρο, καθώς κάθε μήνας που περνάει και υιοθετούνται νέα μέτρα επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με επιπλέον δαπάνες. 

Κεντρικές τράπεζες 

Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), μία ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα δικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2018. 

Ειδικότερα, οκτώ από τα εννέα μέλη της Επιτροπής για τη Νομισματική Πολιτική (MPC) ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και πλέον το επιτόκιο της ΒοΕ διαμορφώνεται στο 0,75%. 

Να σημειωθεί ότι η ΒοΕ ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο που προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής ανοίγοντας τον δρόμο και για τις άλλες κεντρικές τράπεζες κι ενώ ο πληθωρισμός διαρκώς επιταχύνεται. 

Χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ γύρισε σελίδα, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2018. 

Σε μία κίνηση άκρως αναμενόμενη από τις αγορές, η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, προβλέποντας παράλληλα ότι θα κινηθεί σε μία κλίμακα μεταξύ 1,75% και 2% έως το τέλος του έτους και υιοθετώντας μία πολύ πιο «επιθετική» στάση στη μάχη κατά του πληθωρισμού, πορεία που θα ανεβάσει το κόστος δανεισμού σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα το 2023. Για φέτος, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε έξι ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Περιθώριο ανόδου έως 40% στο ΧΑ

Μέτρα στήριξης: Ποιοι παίρνουν έκτακτη ενίσχυση και επιδότηση καυσίμων

Τιτάν: Τζίρος-ρεκόρ το 2021, το κόστος πίεσε τα EBITDA

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση τα επιτόκια 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News