BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με φόρα πάνω από τις 910 μονάδες – Ράλι 4% στις τράπεζες

Κέρδη άνω του 12% για την Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Με φόρα πάνω από τις 910 μονάδες – Ράλι 4% στις τράπεζες

Πάνω από τις 910 μονάδες εκκινεί στη Μεγάλη Εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αναβάθμιση – έκπληξη της Standard & Poor’s και την επιτυχή ΑΜΚ της Πειραιώς να δίνουν «φτερά» στους επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρή άνοδο της τάξης του 1,71% και ενισχύεται στις 914,93 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (889 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες -από 906,61 έως 919,21 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 10 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Το σημερινό momentum, αναμφίβολα, εδράζεται στην απόφαση – έκπληξη του οίκου Standard & Poor’s, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα, από ΒΒ- σε ΒΒ, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ αναθεώρησε το outlook σε θετικό από σταθερό προηγουμένως.

Παράλληλα, επιβαίωσε τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ανάκαμψη κατά 4,9% το 2021 και ανάπτυξη κατά 5,8% το 2022, με τον μέσο όρο αύξησης του ΑΕΠ κατά την επόμενη 3ετία να υπερβαίνει τον αντίστοιχο των χωρών της Ευρωζώνης.

Η εν λόγω εξέλιξη, μάλιστα, επήλθε λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων επενδυτικών οίκων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την BlackRock και το Επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας να συγκαταλέγονται στα μεγάλα «ονόματα» της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς. 

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις υψηλές προσδοκίες για το επικείμενο «άνοιγμα» του τουρισμού στις 15 Μαΐου, δημιουργώντας ένα «κοκτέιλ» αισιοδοξίας για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο θέτει ως μεγάλο μεσο-μακροπρόθεσμο στόχο την επίτευξη των 1.000 μονάδων.

Μέχρι τότε, βέβαια, καλείται πρώτα να διασπάσει τις αντιστάσεις των 948 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, δηλαδή των τελευταίων έξι ετών, συμπλέοντας με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες εδώ και μήνες «φλερτάρουν» με συνεχή ιστορικά υψηλά.

Τραπεζικό ράλι

Οι τράπεζες, όπως είναι εύλογο, αποτελούν τον μεγάλο «πρωταγωνιστή» της ημέρας, καταγράφοντας ράλι της τάξης του 4,20% και εκτινασσόμενες στις 616 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Άλλωστε, από το ιστορικό χαμηλό του Νοεμβρίου (235 μονάδες), ο κλαδικός δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη άνω του 150%, δείγμα της αλλαγής στάσης των επενδυτών.

Η μετοχή της Πειραιώς, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ, είναι αυτή που ξεχωρίζει και παρασέρνει θετικά το σύνολο του κλάδου, καθώς σημειώνει άνοδο άνω του 12% και ανακάμπτει στα 2,24 ευρώ. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η επίδοση και των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών, οι οποίες παρουσιάζουν κέρδη της τάξης του 4%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 4,53% 1,2930 ευρώ
  • Attica Bank 4,51% 0,2315 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 3,77% 2,667 ευρώ
  • Eurobank 4,06% 0,7886 ευρώ
  • Πειραιώς 12,86% 2,246 ευρώ

«Πράσινο» όλο το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς πέραν των τραπεζικών τίτλων σημαντικά στηρίγματα παρέχουν και οι μετοχές των Lamda Debelopment, ΔΕΗ, Aegean, EXAE και Motor Oil, οι οποίες ενισχύονται άνω του 2%.

Την ίδια ώρα, κέρδη πέριξ του 1,50% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Tιτάνα, Viohalco, Mytilineos και OTE. Στον αντίποδα, ελεγχόμενη διόρθωση παρατηρείται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά περίπου 2%, μετά τα εκρηκτικά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας (σ.σ. απόρροια της έγκρισης της ΑΜΚ). 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 67 μετοχές κινούνται ανοδικά, πέντε μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. H κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 60,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News