Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα και νευρικότητα στον απόηχο Fed και Τράπεζας της Αγγλίας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα και νευρικότητα στον απόηχο Fed και Τράπεζας της Αγγλίας

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σε μία νευρική ωστόσο συνεδρίαση, μία ημέρα μετά την αύξηση τνω επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, με την προσοχή των επενδυτών να εξακολουθεί να είναι στραμμένη στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%, περιορίζοντας τις απώλειες του Μαρτίου, που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η επιτοκιακή πολιτική μπαίνει πλέον στα «ραντάρ των επενδυτών» μετά δε το σήμα που έδωσε η Φέντεραλ Ριζέρβ ότι θα ακολουθήσει έξι ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις. «Δεν ήταν κάτι απρόσμενο αυτό που σηματοδότησε η Fed ως προς τις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. Αυτό ωστόσο που ανησυχεί την αγορά είναι η επιβεβαίωση ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα γίνει πιο γρήγορα ή λίγο αργότερα», σημειώνει ο Σαλβατόρε Μπούνο της Generali Investments Partners, αναφερόμενος στην αβεβαιότητα της αγοράς για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

Οι επενδυτές αύξησαν και πάλι τα στοιχήματά τους ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ, προεξοφλώντας τώρα αύξηση 50 μονάδων βάσης για φέτος. 
 
Τη σημερινή άνοδο καθοδήγησαν οι μετοχές από τον χώρο των εμπορευμάτων καθώς οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν ξανά 8% στις επικείμενες ελλείψεις σε επίπεδο προσφοράς κατά τις επόμενες εβδομάδες, εξαιτίας των κυρώσεων στην Ρωσία. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, που επηρεάζεται τα μέγιστα από τον κλάδο πετρελαίου, ενισχύθηκε 1,3%, τη στιγμή δε που η Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε τη λεκτική της ως προς τις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, παρά τη νέα αύξηση στη σημερινή συνεδρίαση. 

Ο μεταλλευτικός κλάδος ενισχύθηκε 0,7% καθώς οι τιμές αλουμινίου και χαλκού συνέχισαν την ανοδική τους πορεία εν μέσω προσδοκιών για περισσότερα μέτρα στήριξης από την κορυφαία καταναλώτρια μετάλλων, την Κίνα.

Η μετοχή της γερμανικής Thyssenkrupp υποχώρησε περίπου 10%, καθώς αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την περίοδο 2021/22 εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι αβέβαιο κατά πόσο θα καταφέρει να διαχωρίσει το τμήμα χάλυβα από τις υπόλοιπες δραστηριότητές του.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX περιόρισε τις αρχικές του απώλειες και τερμάτισε με μικρότερη πτώση 0,36%, ενώ στον αντίποδα ο CAC 40 στο Παρίσι κατάφερε να αντιστρέψει τις ενδοσυνεδριακές απώλειές του και να κλείσει σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,36%.

Μεικτή εικόνα και στην ευρωπεριφέρεια, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να τερματίζει με πτώση 0,66% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να επιστρέφει τελικά σε θετικό έδαφος και να κλείνει με άνοδο 0,38%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News