Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 13:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με άνοδο στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Κλείσιμο εβδομάδας με άνοδο στα χρηματιστήρια 

Αναστροφή πορείας εκ νέου καταγράφουν σήμερα οι μετοχές και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, μία ημέρα αφότου σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες για την τρέχουσα εβδομάδα. 

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί στις τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις να τις ολοκλήρωσαν με αρνητικό πρόσημο, ωστόσο η καλύτερη ημέρα που είχαν την περασμένη Τετάρτη από τον Μάρτιο του 2020, συνετέλεσαν ούτως ώστε η εβδομάδα να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,72%, ενώ υπό του 1% κινούνται και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 0,96%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να καταγράφει κέρδη περί του 0,90%, τον CAC 40 να κινείται κατά 0,43% υψηλότερα και τον FTSE MIB να βρίσκεται στο +0,58%. 

Ο κλάδος των πρώτων υλών έχει σήμερα την τιμητική του με τα κέρδη του να αγγίζουν το +2,40%, καθώς οι τιμές των μετάλλων κινούνται σήμερα ανοδικά. Σε άνοδο και ο κλάδος της ενέργειας, στην πορεία για να καταγράψει την καλύτερη εβδομάδα του για περισσότερο από έναν χρόνο. 

Στον αντίποδα, πτωτικά κινείται ο κλάδος των τραπεζών, μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε ότι επιταχύνει το tapering, μειώνοντας σταδιακά τον ρυθμό αγοράς ομολόγων το β΄ τρίμηνο του 2022. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οι αγορές ομολόγων τον Απρίλιο να ανέλθουν στα 40 δισ. ευρώ, τον Μάιο στα 30 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο στα 20 δισ. ευρώ. 

Η χθεσινή ανακοίνωση, επέφερε ένα sell-off στις ευρωπαϊκές μετοχές, ωστόσο σήμερα οι επενδυτές δείχνουν να έχουν άλλη διάθεση και επιλέγουν να τοποθετηθούν στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο όπως είναι οι μετοχές. Προς επίρρωση της διάθεσής τους, οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων υποχωρούν , ενώ από την άλλη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης γι άλλη μια συνεδρίαση ακολουθούν την ανιούσα. 

Στις επιμέρους μετοχές, αυτή της ιταλικής κατασκευάστριας οπτικών, EssilorLuxotica, έφθασε έως το 3,50%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το δ΄ τρίμηνο του 2021, το οποίο ήταν και το καλύτερο για την περυσινή χρονιά. 

Σχεδόν το ίδιο ποσοστό θετικής μεταβολής παρουσιάζει και η μετοχή της ιταλικής κατασκευάστριας πολυτελών ενδυμάτων και ειδών, Tod’s, με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για το 2022 κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης για τα εταιρικά της αποτελέσματα πέρυσι, να προσφέρουν στήριξη στη μετοχή. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Επιταχύνεται το tapering – Η στήριξη στην Ελλάδα – Τι είπε η Λαγκάρντ

Πληθωρισμός, ΕΚΤ και γεωπολιτική προκάλεσαν τριγμούς σε ευρωπαϊκές μετοχές και ομόλογα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News