Business & Finance Πέμπτη 9/09/2021, 20:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ψύχραιμη αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ψύχραιμη αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Ψύχραιμα αντέδρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε ελαφρά επιβράδυνση του Προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία (ΡΕΡΡ) από το τρέχον έτος.

Πέραν του Λονδίνου που έκλεισε με υποχώρηση της τάξεως του 1,01%, από τα υπόλοιπα εκ των κυριοτέρων χρηματιστηρίων σημείωσαν ήπια κέρδη. Ωστόσο η υποχώρηση αυτή του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, λειτούργησε ανασταλτικά για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX ούτως ώστε να κλείσει με οριακές απώλειες 0,06%. Οριακά κέρδη 0,08% σημείωσε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με 0,13% ενισχύθηκε το Μιλάνο, στο +0,24% το Παρίσι.

Οι περισσότεροι από τους βασικότερους κλάδους κινήθηκαν ανοδικά, με εξαίρεση αυτούς των πρώτων υλών, τον υγειονομικό, τον ασφαλιστικό, της ενέργειας, τον τεχνολογικό, των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Το σύνθημα για επιβράδυνση του προγράμματος (ΡΕΡΡ), έδωσε η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για τη νομισματική της πολιτική, κάτι που αναμενόταν ευρέως και είχαν προεξοφλήσει οι χρηματαγορές. Στο πλαίσιο αυτό οι επενδυτές δεν πιάσθηκαν εξ αποίνης κι έτσι δεν αντέδρασαν σπασμωδικά στην ανακοίνωση της ΕΚΤ. 

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι οι ευνοϊκές συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον μπορούν να διατηρηθούν και έναν βραδύτερο ρυθμό του ΡΕΡΡ. Ως εκ τούτου το διοικητικό της συμβούλιο κρίνει ότι στο τρέχον τρίμηνο μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αγορών, κάτι που όπως επισημαίνει δεν ήταν εφικτό το α΄ και το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, χωρίς να εγκυμονεί ο κίνδυνος να διαταραχθούν οι τρέχουσες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Στην ανακοίνωση της η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή, δεσμεύθηκε  ότι θα διατηρήσει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός και σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι κρίση της πανδημίας έχει οριστικά περάσει.

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News