Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Πληθωρισμός, ΕΚΤ και γεωπολιτική προκάλεσαν τριγμούς σε ευρωπαϊκές μετοχές και ομόλογα

Πληθωρισμός, ΕΚΤ και γεωπολιτική προκάλεσαν τριγμούς σε ευρωπαϊκές μετοχές και ομόλογα

Το άλμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η απρόσμενη αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ και η κατάρρευση του νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για διπλωματική οδό βύθισαν βαθιά στο «κόκκινο» τις ευρωπαϊκές αγορές και τη Wall Street κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. 

Η Ευρωζώνη δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα με το δείκτη STOXX 50 για κάνει βουτιά 3%, με μεγάλο χαμένο τις τράπεζες της περιοχής, που παρότι «μάζεψαν» τις απώλειές τους καθώς αυξήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις, έκλεισαν με πτώση 2,5%. 

Η ΕΚΤ ξάφνιασε τις αγορές με την απόφασή της να τερματίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του κανονικού της προγράμματος ΑΡΡ, μειώνοντάς τες σταδιακά τους επόμενους μήνες, ενώ επιβεβαίωσε τα σχέδιά της για τερματισμό του πανδημικού προγράμματος ΡΕΡΡ στα τέλη Μαρτίου, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για επιτοκιακή αύξηση στο τέλος του έτους. «Λαμβάνοντας υπόψιν το γεωπολιτικό σοκ με την έντονη αβεβαιότητα, οι αγορές αιφνιδιάστηκαν από αυτή τη στροφή πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς δεν περίμεναν μεγάλες αποφάσεις σε αυτή τη συνεδρίαση», αναφέρει ο Ολιβερ Μπλακμπουρν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Janus Henderson Investors. 

Mε την ΕΚΤ να δίδει μεγαλύτερη έμφαση στον πληθωρισμό παρά στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναθεώρησε προς τα πάνω και τις προβλέψεις της για τις τιμές καταναλωτή: στο 5,1% από το 3,2% που είχε δώσει αρχικά για το 2022. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο δείκτης DAX στην Φρανκούρτη και o CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησαν 3% έκαστος, ενώ ο MIB στο Μιλάνο απώλεσε 4,2%. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχώρησε 1,7%. Την πτώση καθοδήγησε ο κλάδος αυτοκινήτου, με τη BMW να διολισθαίνει 5,5%. 
  
Σε πτώση 4,7% και η μετοχή της Rio Tinto, απο τη στιγμή που αποτελεί τον πρώτο μεγάλο μεταλλευτικό όμιλο που «κόβει σχέσεις» με την Ρωσία, παρότι ο κλάδος πρώτων υλών ανέκαμψε. Σε πτώση άνω του 5% και η μετοχή της Carlsberg καθώς η δανική ζυθοποιία ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει καθοδήγηση για τα κέρδη του 2022 λόγω της έντονης αβεβαιότητας.

Βαθιά στο «κόκκινο» ξεκίνησε και η συνεδρίαση στη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες ωστόσο να περιορίζουν κάπως τις απώλειές τους αυτή την ώρα. Aφορμή τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου, που εκτινάχθηκε στο 7,9%, σε ετήσια βάση, σε νέο υψηλό 40 ετών, πιστοποιώντας πλέον την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την αρχή της πανδημίας από την Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα.

 

«Λύγισαν» τα κρατικά ομόλογα του ευρώ μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

 

Με άνοδο αντέδρασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στην απόφαση της ΕΚΤ να τερματίσει το κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΑΡΡ στο τρίτο τρίμηνο. Στην Ιταλία έκαναν άλμα 20 μονάδων βάσης, ενώ στη Γερμανία αυξήθηκαν σε υψηλό τριών εβδομάδων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης, στο 0,30%, στη διετία αυξήθηκε περισσότερο από 17 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία γύρισαν σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τις 28 Φεβρουαρίου. «Η επιτάχυνση του tapering δείχνει σαφώς ότι η ΕΚΤ έχει βάλει ψηλά τον πήχη ως προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της», σημειώνει ο αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ, προσθέτοντας ότι οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ συνάδουν με την προοπτική της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν από το -0,50%. 

Τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις ωστόσο υπέστη η ευρωπεριφέρεια, που είναι και η πλέον ωφελημένη από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στην πενταετία εκτινάχθηκε στο 1,34%, ενώ στην παλαιά και νέα 10ετία επέστρεψε στο 2,40% και 2,53% με το spread στις 226 μονάδες βάσης. Στην Ιταλία, η απόδοση του διετούς ενισχύθηκε 21 μονάδες βάσης, στο 0,19%, ενώ το spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς διευρύνθηκε στις 162 μβ από΄150 πριν τη συνεδρίαση. 

«Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε χρήση των επιλογών στο μέγιστο βαθμό και η σημερινή προσαρμογή δεν πρέπει να θεωρηθεί σύσφιγξη, παρότι το μήνυμα που έστειλε η κεντρική τράπεζα είναι πιο αυστηρό. Αυτό που πραγματικά λέει η Λαγκάρντ είναι ότι σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια, εκτός και εάν ο πληθωρισμός δεν αποβεί τόσο υψηλός ή συμβεί κάτι άλλο στις αγορές», αναφέρει αναλυτής της AFS Group. 

Έντονη μεταβλητότητα στις αγορές

Το πετρέλαιο, αφού ανέκαμψε στην αρχή της συνεδρίασης, μετά την απότομη πτώση της Τετάρτης, επέστρεψε σε καθοδική πορεία, με το brent να υποχωρεί περίπου 1,5% κοντα στα 109 δολάρια αφού αρχικά κινείτο πάνω από τα 112. Στο ίδιο μοτίβο και το αργό που αυτή την ώρα κινείται στα 106 δολάρια με πτώση άνω του 2%, αφού και αυτό στην αρχή ακολουθούσε ανοδική πορεία στα 109 δολάρια. 

Εντονη μεταβλητότητα και στην αγορά ξένου συναλλάγματος, με το δείκτη δολαρίου να ενισχύεται 0,4% στις 98,300 μονάδες. Αντίθετα, το ευρώ, ενώ πήγε προς στιγμή να ανακάμψει από τις αρχικές του απώλειες επέστρεψε σε πτώση, με την ισοτιμία κοντά στο 1,10 έναντι του δολαρίου. Σε πτώση και το bitcoin, κάτω από τα 40.000 δολάρια.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Επιταχύνεται το tapering – Η στήριξη στην Ελλάδα – Τι είπε η Λαγκάρντ

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Ρεκόρ 40 ετών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News