ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Έσωσε» το πρόσημο – Ποιες μετοχές βοήθησαν

Στο +0,18% και τις 963 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: «Έσωσε» το πρόσημο – Ποιες μετοχές βοήθησαν

Στάσιμο έμεινε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν να κοιτάξουν υψηλότερα, ελλείψει των στηριγμάτων από το εξωτερικό. Αποτέλεσμα ήταν τράπεζες και blue chips να σηκώσουν το πόδι από το γκάζι, παρά την ανοδική προσπάθεια σε Eurobank και Mytilineos. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,18% και ενισχύθηκε ανεπαίσθητα στις 963,60 μονάδες, κερδίζοντας μετά βίας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (961,85 μονάδες).    

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13 μονάδες (από 960,55 έως 973,27 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και να προσεγγίζει τα 93 εκατομμύρια ευρώ.   

Παρά το καλό ξεκίνημα, χάρη στο οποίο ο Γ.Δ. έφθασε έως τις 970 μονάδες και το υψηλό 7ετίας, οι πωλητές κατάφεραν να ισορροπήσουν την κατάσταση, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να αποφύγουν το ρίσκο και να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα.  

Στην κορυφή των απωλειών βρέθηκαν οι μετοχές των Motor Oil και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 1%. Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, παράλληλα, μειώθηκε κατά 0,8% και βρέθηκε στα 9,4 ευρώ, μετά τα χθεσινά πακέτα πωλήσεων από τον Γιώργο Περιστέρη.

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπάθησαν να παράσχουν οι μετοχές των Eurobank και Mytilineos, οι οποίες αυξήθηκαν άνω του 1,3%. Κέρδη κατά σχεδόν 1% εμφάνισε ακόμη η μετοχή της ΔΕΗ.

Γεωπολιτικό ρίσκο + πληθωρισμός  

Η Λεωφόρος Αθηνών, κόντρα στην πρόσφατη διόρθωση της Δευτέρας, έχει καταφέρει πολύ γρήγορα να επανέλθει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.  

Οπωσδήποτε, τα βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, χάρη στην αποχώρηση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, έχουν συμβάλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.   

Ωστόσο, το ρίσκο για την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη εξακολουθεί να προβληματίζει τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν και για το μέτωπο του πληθωρισμού, ιδίως μετά τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (πληθωρισμός 6,2% τον Ιανουάριο).  

Στις ξένες αγορές, παράλληλα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει οριακές μεταβολές, όπως και ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος βρίσκεται στις 15.400 μονάδες. Με απώλειες 200 μονάδων ξεκίνησε σήμερα και ο Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.   

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των επόμενων 45 ημερών θα ανακοινωθούν τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το δ’ τρίμηνο του 2021, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει (ή να διαψεύσει) την ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας και τη βελτίωση των μεγεθών στη πλειονότητα των περιπτώσεων.   

Μικρά κέρδη στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κατέβασε ρυθμούς, αν και κατάφερε να διατηρήσει -με άνεση- το θετικό πρόσημο. Έτσι, κατέγραψε μικρή άνοδο κατά 0,59% και καθορίστηκε στις 741,28 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξήθηκε κατά 1,3% και βρέθηκε στο τεχνικό σημείο τoυ 1,14 ευρώ. Κατά 0,7% ενισχύθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τερμάτισε μία ανάσα από τα 3,8 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε οριακά κέρδη κατά 0,35% και επέστρεψε στο 1,42 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς εμφάνισε πτώση κατά 0,9% και επανήλθε κάτω του 1,60 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank +0,35% 1,425 ευρώ   
  • Eurobank +1,33% 1,14 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα +0,72% 3,776 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,87% 1,59 ευρώ   

Ισορροπία στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Mytilineos αυξήθηκε κατά 1,6% και έκλεισε στα 15,6 ευρώ, παρέχοντας στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Κατά σχεδόν 1% ενισχύθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ακολούθησε στο +0,8%. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές των Motor Oil και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 1%. Απώλειες κατά 0,8% παρουσίασαν, ακόμη, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – Σαράντης. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Epsilon Net ξεχώρισε στο +4,8% και τα 5,7 ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 11ετίας. Κέρδη κατά 3% εμφάνισαν και οι μετοχές των Cenergy – Πλαστικά Θράκης. 

Συνολικά, 69 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 39 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 70,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά μόλις 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

Διαβάστε επίσης:   

Αύξηση επιτοκίων: Τι σημαίνει για στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια

Σε υψηλό 11 ετών η μετοχή της Epsilon Net

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News