ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με οδηγό τις τράπεζες η ανάκαμψη στις 960 μονάδες

Στο +1,29% και τις 962 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Με οδηγό τις τράπεζες η ανάκαμψη στις 960 μονάδες

Ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε θέση οδηγού και να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάκτηση των χθεσινών απωλειών. Σύμμαχος, φυσικά, αποτελεί και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, ως απόρροια των βημάτων αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,29% και διαμορφώνεται στις 962,98 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (950,70 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 953,31 έως 965,55 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 61 εκατομμύρια ευρώ στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Οι μετοχές των τραπεζών είναι οι απόλυτες πρωταγωνίστριες, αποτελώντας το βασικό στήριγμα στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται κατά 3,5%, ενώ στο +2% ακολουθούν οι μετοχές των Πειραιώς – Eurobank. 

Από εκεί και πέρα, άνοδο κατά τουλάχιστον 1,5% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Viohalco, με τη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola να έπεται στο +1,4% και τα 29,5 ευρώ.  

Δείγμα του ευοίωνου κλίματος στην ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή όλα τα blue chips βρίσκονται σε θετικό έδαφος, με εξαίρεση τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία υποχωρεί οριακά στο -0,15% και τα 12,9 ευρώ. 

Βγάζει αντίδραση το Χ.Α. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της ημέρας, αντιδράει δυναμικά στις διευρυμένες απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης, όπου ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 2%, εν μέσω των ανησυχιών για τη ρωσο-ουκρανική κρίση. 

Σήμερα, ωστόσο, ο γεωπολιτικός κίνδυνος τείνει αποκλιμακούμενος, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί απόσυρσης ορισμένων στρατευμάτων από την περιοχή των συνόρων. Βέβαια, η Δύση υποδέχεται τις εν λόγω πληροφορίες με αρκετή επιφύλαξη.  

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα είναι βελτιωμένο και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να αυξάνεται κατά 1,3% και τον γερμανικό δείκτη DAX να ενισχύεται κατά 1,8%. Ανοδικά κινούνται και τα προ-συμβόλαια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.  

Το ενδιαφέρον, παράλληλα, στρέφεται και στον πληθωρισμό, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 6,2% τον Ιανουάριο του 2022, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Η τιμή του φυσικού αερίου δε, εκτινάχθηκε κατά 154%, δείγμα των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. 

Ανακάμπτουν οι τράπεζες  

Μετά το χθεσινό -3%, ο τραπεζικός δείκτης δείχνει να αντιδράει και να ανακάμπτει δυναμικά, καθώς βρίσκεται στο +2,34% και τις 739,74 μονάδες, προσπαθώντας να γεφυρώσει την απόσταση από το ψυχολογικό όριο των 750 μονάδων.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξάνεται κατά σχεδόν 3,5% και επιστρέφει άνω των 3,7 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Eurobank, η οποία βρίσκεται στο +2% και το 1,13 ευρώ.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +2% και ενισχύεται άνω του τεχνικού σημείου του 1,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έπεται στο +1,6% και αναρριχάται στο 1,4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +1,65% 1,419 ευρώ  
  • Eurobank +2,03% 1,1305 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +3,42% 3,754 ευρώ  
  • Πειραιώς +2,02% 1,617 ευρώ  

Κυρίαρχοι οι αγοραστές  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία ενισχύεται κατά 2% και τα 9,46 ευρώ, εν μέσω των διαδοχικών πωλήσεων μετοχών από τον Γιώργο Περιστέρη. Κατά 1,8% αυξάνονται και οι μετοχές των ΟΠΑΠ – Viohalco. 

Κέρδη κατά τουλάχιστον 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, Quest Συμμετοχών, Aegean, ΔΕΗ και Mytilineos. Τo μοναδικo blue chips, τo οποίo κινείται αντίρροπα, είναι η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία υποχωρεί οριακά κατά -0,15%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Epsilon, Entersoft, Intracom και Τεχνική Ολυμπιακή παρουσιάζουν άνοδο άνω του 2%. Αντίθετα, η μετοχή της Reds διολισθαίνει κατά 2% και τα 2 ευρώ.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 85 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς    

Διαβάστε επίσης:    

Ο Γ. Περιστέρης πούλησε μετοχές αξίας 10,3 εκατ. ευρώ 

Deals στις ασφαλιστικές: Η κυριαρχία των πολυεθνικών και ο χάρτης της αγοράς  

Οι χρησμοί του Σπ. Θεοδωρόπουλου και το όνειδος της ΛΑΡΚΟ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News