ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Coca Cola και Eurobank προσπαθούν να «σώσουν» το πρόσημο

Σχεδόν αμετάβλητος στις 962 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Coca Cola και Eurobank προσπαθούν να «σώσουν» το πρόσημο

Στασιμότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ελληνική αγορά χάνει τα πρωινά στηρίγματα, επαναφέροντας τη συσσώρευση, εν μέσω των εξελίξεων στα μέτωπα της Ουκρανίας και του πληθωρισμού. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.40), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,03% και διαμορφώνεται στις 962,16 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (961,85 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 962,11 έως 973,27 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και να προσεγγίζει τα 53 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες τρεις ώρες.  

Παρά το καλό ξεκίνημα, χάρη στο οποίο ο Γ.Δ. έφθασε έως τις 970 μονάδες και το υψηλό 7ετίας, οι πωλητές έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν την κατάσταση, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν να αποφύγουν το ρίσκο και να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα. 

Στην κορυφή των απωλειών βρίσκονται οι μετοχές των Jumbo και ΟΤΕ, οι οποίες υποχωρούν κατά 1%. Από την άλλη πλευρά, η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κατά 1% και καθορίζεται στα 29,5 ευρώ, ενώ κέρδη κατά περίπου 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Eurobank – Eθνικής Τράπεζας. 

Γεωπολιτικό ρίσκο + πληθωρισμός 

Η Λεωφόρος Αθηνών, κόντρα στην πρόσφατη διόρθωση της Δευτέρας, έχει καταφέρει πολύ γρήγορα να επανέλθει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. 

Οπωσδήποτε, τα βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, χάρη στην αποχώρηση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, έχουν συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.  

Ωστόσο, το ρίσκο για την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη εξακολουθεί να προβληματίζει τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν και για το μέτωπο του πληθωρισμού, ιδίως μετά τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (πληθωρισμός 6,2% τον Ιανουάριο). 

Στις ξένες αγορές, παράλληλα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει οριακές μεταβολές, όπως και ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος βρίσκεται στις 15.424 μονάδες. Με οριακές απώλειες αναμένεται να ξεκινήσει και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.  

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των επόμενων 45 ημερών θα ανακοινωθούν τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το δ’ τρίμηνο του 2021, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει την ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας και τη βελτίωση των μεγεθών στη πλειονότητα των περιπτώσεων.  

Μικρά κέρδη στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται ότι κατεβάζει ρυθμούς, αν και προσπαθεί να διατηρήσει το θετικό πρόσημο. Έτσι, καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,45% και καθορίζεται στις 740,24 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται κατά 1% και βρίσκεται άνω τoυ 1,13 ευρώ. Κατά σχεδόν 0,6% ενισχύεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται μία ανάσα από τα 3,8 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει ανεπαίσθητες απώλειες κατά 0,1% και επιστρέφει στο 1,41 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς εμφανίζει πτώση κατά 0,75% και επανέρχεται κάτω του 1,60 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,07% 1,419 ευρώ  
  • Eurobank +0,98% 1,136 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +0,56% 3,77 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,75% 1,592 ευρώ  

Ισορροπία στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola αποτελεί το βασικό στήριγμα της αγοράς, καθώς αυξάνεται κατά 1% και τα 29,5 ευρώ. Κατά 0,6% ενισχύεται, παράλληλα, η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έπεται στο +0,4%. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές των Jumbo και ΟΤΕ υποχωρούν κατά 1%, με τη μετοχή της Lamda Development να ακολουθεί στο -0,8%. Απώλειες κατά 0,5% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Reds ξεχωρίζει στο +8,1% και τα 2,2 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές των Epsilon, Intrakat και Intracom. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.40), 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά μόλις 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

Διαβάστε επίσης:  

Αύξηση επιτοκίων: Τι σημαίνει για στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News