ΑΓΟΡΕΣ

Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο Αθηνών – Στο +2% το comeback των τραπεζών

Εν μέσω των πληροφοριών περί αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουρκανία

Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο Αθηνών – Στο +2% το comeback των τραπεζών

Βελτιωμένο είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να αντιδράει μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση και να προσπαθεί να κινηθεί προς το τεχνικό σημείο των 960 μονάδων, έχοντας ως σύμμαχο τις ξένες αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,95% και διαμορφώνεται στις 959,57 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (950,70 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 953,31 έως 962,13 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 25 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο ημίωρο. 

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι αντιδράει στις διευρυμένες απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης, όπου ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 2%, εν μέσω των ανησυχιών για άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Σήμερα, ωστόσο, ο γεωπολιτικός κίνδυνος τείνει αποκλιμακούμενος, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί απόσυρσης ορισμένων στρατευμάτων από την περιοχή των συνόρων. Βέβαια, η Δύση υποδέχεται τις εν λόγω πληροφορίες με αρκετή επιφύλαξη. 

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα είναι βελτιωμένο και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 και τον γερμανικό δείκτη DAX να αυξάνονται κατά 1%. Ανοδικά κινούνται και τα προ-συμβόλαια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Το ενδιαφέρον, παράλληλα, στρέφεται και στον πληθωρισμό, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει στις 12.00 το μεσημέρι τα στοιχεία του Ιανουαρίου. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κοντά στο 6%. 

Ανακάμπτουν οι τράπεζες 

Μετά το χθεσινό -3%, ο τραπεζικός δείκτης δείχνει να αντιδράει και να ανακάμπτει δυναμικά, καθώς λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης βρίσκεται στο +2,15% και τις 738,32 μονάδες, προσπαθώντας να γεφυρώσει την απόσταση από το ψυχολογικό όριο των 750 μονάδων. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξάνεται κατά 2,5% και επιστρέφει άνω των 3,7 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Eurobank, η οποία βρίσκεται στο +2,4% και το 1,13 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +2% και ενισχύεται άνω του τεχνικού σημείου του 1,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς έπεται στο +1,2% και αναρριχάται στο 1,6 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +1,97 1,4235 ευρώ 
  • Eurobank +2,44% 1,135 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +2,53% 3,722 ευρώ 
  • Πειραιώς +1,20% 1,604 ευρώ 

Κυρίαρχοι οι αγοραστές 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της Σαράντης, η οποία ενισχύεται κατά τουλάχιστον 2% και προσπαθεί να φθάσει τα 8,6 ευρώ. Κατά 1% αυξάνεται και η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, ενώ η μετοχή της Viohalco καταγράφει άνοδο κατά 1,3%. 

Κέρδη κατά τουλάχιστον 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΔΕΗ, Quest Συμμετοχών και Mytilineos. Τα μοναδικά blue chips, τα οποία κινούνται αντίρροπα, είναι οι ΕΥΔΑΠ – Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες υποχωρούν οριακά έως -0,5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 66 μετοχές κινούνται ανοδικά, 12 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

Διαβάστε επίσης:   

Deals στις ασφαλιστικές: Η κυριαρχία των πολυεθνικών και ο χάρτης της αγοράς 

Οι χρησμοί του Σπ. Θεοδωρόπουλου και το όνειδος της ΛΑΡΚΟ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News