ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιστρέφει σε υψηλό 7ετίας – Συνεχίζεται το rebound

Στο +0,9% και τις 970 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Επιστρέφει σε υψηλό 7ετίας – Συνεχίζεται το rebound

Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές διατηρούν το αγοραστικό momentum, χαιρετίζοντας τα βήματα αποκλιμάκωσης των γεωπολιτικών προκλήσεων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση κατά 0,95% και διαμορφώνεται στις 970,99 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερο από εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (961,85 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 968,44 έως 973,27 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και να προσεγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, κόντρα στην πρόσφατη διόρθωση της Δευτέρας, καταφέρνει πολύ γρήγορα να επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, επιστρέφοντας στη ζώνη των 970 μονάδων. 

Οπωσδήποτε, τα βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, χάρη στην αποχώρηση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. 

Άλλωστε, σε θετικό έδαφος βρίσκονται σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 και ο γερμανικός δείκτης DAX εμφανίζουν κέρδη κατά 0,4%. Μικρή άνοδο προαναγγέλλουν και τα προ-συμβόλαια στη Wall Street.  

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των επόμενων 45 ημερών θα ανακοινωθούν και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το δ’ τρίμηνο του 2021, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει την ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας και τη βελτίωση των μεγεθών στη πλειονότητα των περιπτώσεων. 

Κέρδη κοντά στο 2% για τις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να δίνει τον τόνο στην αγορά, καθώς ενισχύεται δυναμικά κατά 1,85% και αναρριχάται στο ψυχολογικό σημείο των 750 μονάδων. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξάνεται κατά 2% και βρίσκεται άνω των 3,8 ευρώ. Κατά σχεδόν 2% ενισχύεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται μία ανάσα από το 1,15 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει κέρδη κατά 1,9% και προσεγγίζει το 1,45 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς εμφανίζει άνοδο κατά 1,8% και επανέρχεται άνω του 1,63 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +1,9% 1,447 ευρώ 
  • Eurobank +1,96% 1,147 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +2,03% 3,825 ευρώ 
  • Πειραιώς +1,87% 1,634 ευρώ 

Προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της Viohalco, η οποία αυξάνεται κατά 1,7% και τα 4,7 ευρώ. Κατά τουλάχιστον 1% αυξάνονται, επίσης, οι μετοχές των Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Coca – Cola σημειώνει κέρδη κατά σχεδόν 1%, ενώ αντίθετα ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες χάνουν έως -0,75%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 67 μετοχές κινούνται ανοδικά, 14 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 71,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

Διαβάστε επίσης: 

Αύξηση επιτοκίων: Τι σημαίνει για στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News