ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυροί κλυδωνισμοί στο Χρηματιστήριο – Βουτιά έως 6,5% στις τράπεζες

Οι χειρότερες απώλειες των τελευταίων τριών μηνών

Ισχυροί κλυδωνισμοί στο Χρηματιστήριο – Βουτιά έως 6,5% στις τράπεζες

Ισχυρές αναταράξεις παρατηρούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατρακυλάει στα στηρίγματα των 940 μονάδων, εν μέσω του sell off σε τράπεζες και blue chips. Ίδια η κατάσταση και στις αγορές της Ευρώπης, οι οποίες σπεύδουν να αποτιμήσουν το σενάριο του πολέμου στο μέτωπο της Ουκρανίας. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει βουτιά κατά 3,35% και υποχωρεί στις 938,53 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 32,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (971,09 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 21 μονάδες (από 938,32 έως 959,67 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες, δείγμα της οξύτητας των ρευστοποιήσεων.  

Οι περισσότερες εντολές πωλήσεων αφορούν τον τραπεζικό δείκτη, με τη μετοχή της Πειραιώς να χάνει άνω του 6,5% και να οπισθοχωρεί στο 1,5 ευρώ. Κοντά στο 5% καθορίζεται η πτώση και για τη μετοχή της Alpha Bank, ενώ Eurobank και Εθνική έπονται στο -4% και στο -3%, αντίστοιχα. 

Από εκεί και πέρα, αυξημένες πιέσεις παρατηρούνται και στα μη τραπεζικά blue chips, με τη μετοχή της Coca – Cola να διολισθαίνει κατά 4,5% και να επιστρέφει κάτω από τα 29 ευρώ. Πτώση κατά τουλάχιστον 4% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, Viohalco και Aegean.  

Ουκρανικής προέλευσης το sell off 

Οι ανησυχίες για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, καθώς η λύση της διπλωματίας φαίνεται ότι οδηγεί σε αδιέξοδο και το σενάριο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες.  

Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε δραματικές απώλειες στις αγορές της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κατρακυλάει στο 2,5% και τον γερμανικό DAX να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση κατά 3%. Με απώλειες αναμένεται και το ξεκίνημα στη Wall Street.  

Στο καθοδικό περιβάλλον συμβάλλει και η (σχεδόν) βεβαιότητα για άμεση αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, εν μέσω των επίμονων πιέσεων στο μέτωπο του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.  

Όπως είναι εύλογο, όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αδυνατεί να βάλει φρένο στις εισαγόμενες πιέσεις, με αποτέλεσμα να κατρακυλάει στο τεχνικό σημείο των 940 μονάδων, στη χειρότερη ημερήσια συνεδρίαση από τις 26 Νοεμβρίου του 2021 (δηλαδή των τελευταίων τριών μηνών). 

Βουτιά 4,5% στις τράπεζες  

Στο επίκεντρο των πιέσεων, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος «βουλιάζει» στο -4,5% και υπαναχωρεί στις 712,22 μονάδες, διακόπτοντας το τετραήμερο ανοδικό ράλι και επιστρέφοντας προς το ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων.  

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία καταγράφει ισχυρή πτώση κατά 6,5% και μειώνεται στο 1,55 ευρώ. Κατά σχεδόν 5% διολισθαίνει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία οπισθοχωρεί στο 1,35 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -4% και βρίσκεται οριακά κάτω από το 1,10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει απώλειες κατά σχεδόν 3,5% και διαμορφώνεται στο 3,62 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -4,97% 1,3585 ευρώ  
  • Eurobank -4,06% 1,0975 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -3,41% 3,621 ευρώ  
  • Πειραιώς -6,57% 1,551 ευρώ  

Επικράτηση των πωλητών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, υψηλότατες πιέσεις παρατηρούνται στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία κατρακυλά στο -4,5% και τα 28,7 ευρώ. Κατά 4,5% μειώνεται και η μετοχή της Jumbo, η οποία χάνει το επίπεδο των 14 ευρώ.  

Πτώση κατά τουλάχιστον 4% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Aegean και Aegean, ενώ απώλειες άνω του 3% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ, Mytilineos και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά σχεδόν 2% και το 1,33 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία εκτοξεύεται κατά 15,7% χάρη στο deal με τη γερμανική Allianz. Οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Entersoft και Intracom, αντίθετα, διολισθαίνουν κατά 4%.  

Συνολικά, έως αυτή τη στιγμή (14.15), μόλις 11 μετοχές κινούνται ανοδικά, 103 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,1 δισ. ευρώ,  μειωμένη κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.  

moneyreview.gr  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

Διαβάστε επίσης: 

Intrakat: Τι σχεδιάζουν Π.Σουρέτης και Δ.Κούτρας 

Ανακοίνωσε την πώληση του Project Sky ύψους 2,4 δισ. στην Κύπρο 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News