ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αντιστέκεται στη διεθνή πτώση – Ποιες μετοχές κοιτάζουν υψηλότερα

Στο +0,2% καιτις 966 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Αντιστέκεται στη διεθνή πτώση – Ποιες μετοχές κοιτάζουν υψηλότερα

Κόντρα στη διεθνή πτωτική τάση προσπαθεί να κινηθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να απορροφούν τις αρχικές ρευστοποιήσεις και να  διατηρούν τα κεκτημένα της τελευταίας περιόδου. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,21% και διαμορφώνεται στις 966,10 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (964,05 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 955,96 έως 966,64 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα  37 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες σχεδόν 3,5 ώρες. 

Παρά το πτωτικό ξεκίνημα, η αγορά καταφέρνει να βρει στηρίγματα και να κοιτάξει -έστω και οριακά- υψηλότερα, με τις μετοχές των Ελλάκτωρ και Aegean να δίνουν τον τόνο, ενισχυόμενες άνω του +2%. Κατά 1,8% αυξάνεται και η μετοχή της ΔΕΗ. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν λείπουν και οι ρευστοποιήσεις, με τις μετοχές των Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Viohalco να υποχωρούν πέριξ του 1%. Οι τράπεζες δε, εμφανίζουν μικτά πρόσημα, σημειώνοντας οριακές μεταβολές. 

Αντιστέκεται στη διεθνή πτώση 

Η Λεωφόρος Αθηνών, κόντρα στο εξωτερικό περιβάλλον, παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος μετράει σωρευτικά κέρδη κοντά στο 30% μέσα στο 2022.  

Οι αισιόδοξες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα εύρωστα μεγέθη των περισσότερων εισηγμένων αποτελούν τους βασικούς παράγοντες στήριξης της εγχώριας αγοράς.  

Ωστόσο, το Χ.Α. καλείται να αντιμετωπίσει και τη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών, οι οποίες τελούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών αλλά και του υψηλού πληθωρισμού.   

Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί σήμερα κατά σχεδόν 1%, στον απόηχο των στοιχείων για τον ετήσιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος έφθασε το 7,5% τον Ιανουάριο.  

Πλέον, οι αναλυτές δεν αποκλείουν μια επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, με διαδοχικές επιτοκιακές αλλαγές, κάτι που σαφέστατα θα επηρεάσει και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  

Σχεδόν αμετάβλητες οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει μικρές διακυμάνσεις, καθώς αυξάνεται κατά 0,36% και καθορίζεται στις 746,19 μονάδες, καταφέρνοντας να «σβήσει» τις πρωινές ανορθογραφίες. 

Η μετοχή της Eurobank, μέχρι στιγμής, εμφανίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενισχυόμενη κατά 0,5% και αναρριχόμενη στο 1,13 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας. Κατά 0,2% αυξάνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διατηρείται σε υψηλό 4,5 ετών. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,2% και πορεύεται προς το τεχνικό σημείο του 1,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,1% και περιορίζεται στο 1,43 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,14% 1,431 ευρώ  
  • Eurobank +0,49% 1,135 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +0,24% 3,724 ευρώ  
  • Πειραιώς +0,24% 1,695 ευρώ  

Ισορροπία στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά 2,3% και τα 6,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ ακολουθεί στο +2% και το 1,2 ευρώ. Κατά 1,8% αυξάνεται και η μετοχή της ΔΕΗ, με τη μετοχή του ΟΤΕ να ακολουθεί στο +1,1%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει κατά 1,5% και τα 4,7 ευρώ, με τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και OΠΑΠ να έπονται στο -0,9%. Η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola υποχωρεί κατά 0,6% και τα 29,7 ευρώ. 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης ξεχωρίζει στο +5,6% και τα 6,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Epsilon ενισχύεται κατά 4,3% και τα 5,3 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, απώλειες κατά 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακή, Κρι – Κρι και Profile. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 71 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

moneyreview.gr     

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς        

Διαβάστε επίσης:    

Morgan Stanley: Οι αυξήσεις επιτοκίων ενισχύουν το story των ελληνικών τραπεζών 

JP Morgan: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων 

Alpha Bank: Με υψηλό τίμημα η πώληση δανείων 2,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο 

Premia: Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για τα ακίνητα της «Μπουτάρης»  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News