ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά 3% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Sell off στις τράπεζες

Υπό τον φόβο πολέμου στην Ουκρανία

Βουτιά 3% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Sell off στις τράπεζες

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταγράφει διευρυμένες απώλειες, εν μέσω των κλιμακούμενων πιέσεων στις αγορές της Ευρώπης, ως απόρροια της ουκρανικής κρίσης. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.15), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει βουτιά κατά 3,16% και υποχωρεί στις 940,59 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 30 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (971,09 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 20 μονάδες (από 939,59 έως 959,67 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 22 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα πρώτα 45 λεπτά της ημέρας. 

Οι ανησυχίες για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, καθώς η λύση της διπλωματίας φαίνεται ότι οδηγεί σε αδιέξοδο και το σενάριο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες. 

Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε δραματικές απώλειες στις αγορές της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κατρακυλάει στο 2,6% και τον γερμανικό DAX να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση κατά 3,6%. 

Στο καθοδικό περιβάλλον συμβάλλει και η (σχεδόν) βεβαιότητα για άμεση αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, εν μέσω των επίμονων πιέσεων στο μέτωπο του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. 

Όπως είναι εύλογο, όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αδυνατεί να βάλει φρένο στις εισαγόμενες πιέσεις, με αποτέλεσμα να κατρακυλάει στο τεχνικό σημείο των 940 μονάδων. 

Βουτιά 4,5% στις τράπεζες 

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος «βουλιάζει» στο -4,5% και υπαναχωρεί στις 712,22 μονάδες, διακόπτοντας το τετραήμερο ανοδικό ράλι και επιστρέφοντας προς το ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων. 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, οι οποίες καταγράφουν ισχυρή πτώση κατά 5% και μειώνονται στα επίπεδα του 1,3 ευρώ και του 1,08 ευρώ, αντίστοιχα.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -4,7% και οπισθοχωρεί στο 1,58 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει απώλειες κατά σχεδόν 3,5% και διαμορφώνεται στο 3,62 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -5,07% 1,357 ευρώ 
  • Eurobank -5,03% 1,0865 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -3,33% 3,624 ευρώ 
  • Πειραιώς -4,7% 1,582 ευρώ 

Επικράτηση των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, υψηλότατες πιέσεις παρατηρούνται και στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία κατρακυλά στο -4,5% και τα 28,7 ευρώ. Κατά 4,5% μειώνεται και η μετοχή της Aegean, η οποία χάνει το επίπεδο των 6 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 3% εμφανίζουν οι μετοχές των Jumbo, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Mytilineos και ΟΠΑΠ, ενώ πτώση κατά τουλάχιστον 2% παρουσιάζουν οι μετοχές των Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Quest Συμμετοχών. 

Συνολικά, έως αυτή τη στιγμή (11.15), μόλις πέντε μετοχές κινούνται ανοδικά, 83 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ καμία μετοχή δεν παραμένει αμετάβλητη. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,2 δισ. ευρώ,  μειωμένη κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. 

moneyreview.gr 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

Διαβάστε επίσης:

Intrakat: Τι σχεδιάζουν Π.Σουρέτης και Δ.Κούτρας

Ανακοίνωσε την πώληση του Project Sky ύψους 2,4 δισ. στην Κύπρο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News