ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrakat: Τι σχεδιάζουν Π.Σουρέτης και Δ.Κούτρας

Τα φρέσκα κεφάλαια ύψους 171 εκατ. ευρώ, το ευνοικό μομέντουμ και η έμφαση στις ΑΠΕ

Intrakat: Τι σχεδιάζουν Π.Σουρέτης και Δ.Κούτρας

Αποφασισμένοι να κάνουν… ένεση ανάπτυξης στην Intrakat είναι ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Σουρέτης και ο αντιπρόεδρος της τεχνικής εταιρείας Δημήτρης Κούτρας. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς λόγω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το μομέντουμ στην κατασκευαστική αγορά παρομοιάζεται με αυτό της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα κεφάλαια της τάξεως των 53 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης του νέου ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε έργα υποδομής είναι πολλαπλάσια, χωρίς να ληφθεί υπόψη η μόχλευση, συγκριτικά με τα ποσά που διατέθηκαν συνολικά (άνω των 9 δισ. ευρώ) για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.  

Από το 2018, οπότε ο Δημήτρης Κούτρας μεταπήδησε στην Intrakat αποκτώντας το 20% της εισηγμένης προς 8 εκατ. ευρώ, έχουν, ήδη, αλλάξει πολλά στην εταιρεία, όπου από το 2003 το πηδάλιο του CEO κρατάει ο Π. Σουρέτης. Ενδεικτικά, το 2019 η Intrakat διέθετε ανεκτέλεστο της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, μέγεθος που διαμορφώνεται σήμερα σε 800 εκατ. ευρώ. Επίσης, η κατασκευαστική έχει καταφέρει να αυξήσει και την τιμή της μετοχής της, που ανέρχεται σε 2,17 ευρώ (κλείσιμο Παρασκευής) από 1,24 ευρώ στις 11 Φεβρουαρίου 2019.

Ωστόσο, η κατασκευαστική βρίσκεται αντιμέτωπη με την εκτόξευση του κόστους κατασκευής που επηρεάζει τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις της και κατ’ επέκταση το καθαρό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το πρώτο εξάμηνο του 2021 το κόστος πωληθέντων ξεπέρασε το 8%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ενέργεια και ΣΔΙΤ

Βασικό όμως, συστατικό της ένεσης ανάπτυξης είναι η ρευστότητα, όπως και η δραστηριότητα σε τομείς με επαναλαμβανόμενες εισροές. Έτσι, η τεχνική εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την άντληση χρηματοδότησης 120 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. H «δύναμη» πυρός της Intrakat ενισχύεται, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 50,8 εκατ. ευρώ. Τα νέα αυτά κεφάλαια της τάξεως των 171 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθουν, κατά ένα τμήμα, στη χρηματοδότηση έργων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τέσσερα ώριμα αιολικά πάρκα ισχύος 100 ΜW τα οποία υπολογίζεται ότι θα ενισχύσουν τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη της Intrakat σε επίπεδο Ebitda σε ποσό άνω των 14 εκατ. ευρώ ανά έτος, σε επαναλαμβανόμενη βάση. Σε υφιστάμενα και νέα έργα ΑΠΕ θα οδηγηθούν 20 εκατ. ευρώ από τα προς άντληση κεφάλαια της ΑΜΚ.

Στις ΑΠΕ, σε βάθος δεκαετίας, η Intrakat δρομολογεί επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας άνω του 1 GW. Μέσα στη φετινή χρονιά, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αιολικά πάρκα, δυναμικότητας 100 MW, με την εταιρεία να σχεδιάζει επιπλέον έργα ισχύος 320 MW, τα οποία θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το 2023.

Εκτός από τις ΑΠΕ, τμήμα των νέων κεφαλαίων θα οδηγηθεί και στη συμμετοχή και υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ, των οποίων οι επαναλαμβανόμενες ροές, μέσω των πληρωμών διαθεσιμότητας, αποτελούν δέλεαρ. Επίσης, ποσό 15 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση νέων έργων, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, ή και ΣΔΙΤ και νέων επενδύσεων στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων. Το υπόλοιπο ποσό των 15,8 εκατ. ευρώ θα καλύψει ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.

Επίσης, η Intrakat σε κοινοπραξία με την Ακτωρ Παραχωρήσεις μειοδότησε στο έργο της κατασκευής του οδικού άξονα Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης (ΣΔΙΤ) ανέρχεται σε 30 χρόνια από τα οποία τέσσερα αντιστοιχούν στην κατασκευαστική περίοδο. Η τεχνική εταιρεία συμμετέχει σε διαγωνισμούς για έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

«Αλλάζει πίστα» η Intrakat: Τα φρέσκα κεφάλαια και οι νέες επενδύσεις

Intrakat: Σε διαπραγματεύσεις για δάνεια ύψους 120 εκατ. ευρώ από Εθνική και Πειραιώς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News