Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 15:39
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ράλι στα χρηματιστήρια με ώθηση από τα μακροοικονομικά στοιχεία

Ευρώπη: Ράλι στα χρηματιστήρια με ώθηση από τα μακροοικονομικά στοιχεία

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν στη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη, με τους επενδυτές να αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον αν θα προκύψει κάτι καινούργιο αναφορικά με την καθοδήγησή της για τα επιτόκια. 

Το θετικό κλίμα είχε επικρατήσει από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ωστόσο ήρθαν στη συνέχεια οι ανακοινώσεις για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, όπως και για την ανεργία που έφεραν αισιόδοξα μηνύματα, για να ενισχύσουν το θετικό κλίμα αυτό. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 προσεγγίζει το +1,40%, έχοντας όλους τους βασικούς του κλάδους σε θετικό έδαφος, με εκείνους που είναι πιο ευαίσθητοι στους κύκλους της οικονομίας να ξεχωρίζουν.

Κοντά στο +1,40% κινείται επίσης το χρηματιστήριο του Μιλάνου, ελαφρώς πιο πίσω στο +1,33% βρίσκεται το χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ αυτά σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο ενισχύονται κατά 1,20% και 1,15% αντίστοιχα. 

Ο κλάδος που σήμερα «διαπρέπει» είναι των πρώτων υλών με κέρδη που ξεπερνούν το 3,20%, καθώς η άνοδος των τιμών των βασικών μετάλλων προσφέρουν τα κατάλληλα εχέγγυα για την άνοδο αυτή. Ξεχωρίζουν επίσης οι κλάδοι των τραπεζών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, με άνοδο 1,74% και 1,64% αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 7% (το χαμηλότερο επίπεδο από την ίδρυση του κοινού νομίσματος) από 7,1% τον Νοέμβριο του 2021 και 8,2% τον Δεκέμβριο του 2020. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα Τρίτη η IHS Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, ανέβηκε στις 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο, από τις 58 μονάδες τον Δεκέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 59 μονάδες της προκαταρκτικής ανάγνωσης του δείκτη. 

Η τιμή αυτή συνιστά την υψηλότερη των τελευταίων πέντε μηνών, όντας σημαντικά υψηλότερα από τις 50 μονάδες, το όριο που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη μιας δραστηριότητας. 

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ και αναμένεται ευρέως ότι θα προσδιορίσει πότε θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκιών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία έδωσε σήμα για αύξηση τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι χρηματαγορές προεξοφλούν κατά 80%, ότι η ΕΚΤ θα κάνει την πρώτη αύξηση τον ερχόμενο Οκτώβριο κατά 25 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Στο 12,7% η ανεργία τον Δεκέμβριο – Δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη

Ευρωζώνη: Σε υψηλό πέντε μηνών η μεταποίηση τον Ιανουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News