Business & Finance Δευτέρα 24/01/2022, 12:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Η ένταση στην Ουκρανία έφερε βαριές απώλειες στις μετοχές

Ευρώπη: Η ένταση στην Ουκρανία έφερε βαριές απώλειες στις μετοχές

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές και τα χρηματιστήρια και οι μετοχές στην Ευρώπη στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, με την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στην Ουκρανία και η έκβασή της να προβληματίζει τους επενδυτές.

Παράλληλα, η εβδομάδα αυτή είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη από τη στιγμή που αύριο αρχίζει η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ -η πρώτη για το 2022-, όπου αναμένεται ευρέως να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2,34%, έχοντας όλους τους βασικούς του κλάδους σε αρνητικό έδαφος, δεχόμενοι έντονες πιέσεις.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου δέχεται επίσης κλυδωνισμούς υποχωρώντας κατά 2,45%, οριακά λιγότερες απώλειες από -25 σημειώνουν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, ενώ αυτό του Λονδίνου βρίσκεται στο -1,41%.

Ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής έχει βυθιστεί κατά 4,20%, καθώς δεν είναι μόνο η κατάσταση στην Ουκρανία που τον επιφορτίζει, είναι και η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον που εξακολουθεί να του ασκεί πιέσεις.

Βαριές απώλειες 3,70% και 3,60% παρουσιάζουν οι κλάδοι της τεχνολογίας και των πρώτων υλών, ενώ αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας οριακά κινείται χαμηλότερα του -3%.

Ανασταλτικός παράγοντας για τη σημερινή συνεδρίαση και τα προκαταρκτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ιανουαρίου, η οποία συρρικνώθηκε. 

Τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, έπληξε τον κλάδο των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, όχι όμως τη μεταποίηση, μια επιβράδυνση ωστόσο που επηρέασε αρνητικά τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον μαίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές ή τις συγκεντρώσεις σε ομάδες.

Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 52,4 μονάδες τον Ιανουάριο από 53,3 τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο και χαμηλότερα από τις 52,6 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωζώνη: Η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει τις υπηρεσίες όχι όμως τη μεταποίηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News