Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 13:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια στο κλείσιμο του Ιανουαρίου 

Ευρώπη: Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια στο κλείσιμο του Ιανουαρίου 

Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα που σηματοδοτεί και το κλείσιμο του Ιανουαρίου.

Η εβδομάδα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, από τη στιγμή που την Πέμπτη συνεδριάζουν τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,50%, βρίσκοντας στήριξη από τον κλάδο της τεχνολογίας που ενισχύεται κατά 1,60%, ο κλάδος ωστόσο μακράν με τη χειρότερη επίδοση τον Ιανουάριο, καθώς απούσης της σημερινής συνεδρίασης έχει απωλέσει 13%. 

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κινείται υψηλότερα κατά 0,42%, αυτό του Λονδίνου κερδίζει 0,12%, στο +0,63% του Μιλάνου, ενώ αυτό του Παρισιού παρουσιάζει οριακές απώλειες της τάξεως του 0,08%. 

Παρά την αναμονή για τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της ΒοΕ, τις ανησυχίες για τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό, αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, οι επενδυτές σήμερα επιλέγουν να τοποθετηθούν στις μετοχές. 

Το σημερινό κλίμα δεν επηρεάσθηκε ούτε από τα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε κατά το δ΄ τρίμηνο του 2021 σε τριμηνιαία βάση, στο 0,3% εξαιτίας της ύφεσης της οικονομίας της Γερμανίας. 

Την Πέμπτη αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, κυρίως μετά το σήμα της Fed για αύξηση των επιτοκίων από τον ερχόμενο Μάρτιο και μάλιστα όπως άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής της, αν ο πληθωρισμός επιμένει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, τότε η αμερικανική κεντρική τράπεζα προτίθεται να αυξάνει τα επιτόκιά της σε κάθε συνεδρίαση μέσα στο 2022. 

Από την άλλη, οι χρηματαγορές αναμένουν ότι η ΒοΕ να προχωρήσει με ακόμη περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και να αυξήσει για δεύτερη διαδοχική φορά τα επιτόκια, με μεγάλη μερίδα των αναλυτών να αναμένει να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Ύφεση στη Γερμανία και επιβράδυνση του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2021 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News