Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 12:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε υψηλό πέντε μηνών η μεταποίηση τον Ιανουάριο

Ευρωζώνη: Σε υψηλό πέντε μηνών η μεταποίηση τον Ιανουάριο

Η χαλάρωση των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμό περιόρισε τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες, βοηθώντας στην αύξηση της παραγωγής των μεταποιητικών επιχειρήσεων, μια αύξηση που έδωσε ώθηση στη δραστηριότητα σε επίπεδο Ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα Τρίτη η IHS Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, ανέβηκε στις 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο, από τις 58 μονάδες τον Δεκέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 59 μονάδες της προκαταρκτικής ανάγνωσης του δείκτη. 

Η τιμή αυτή συνιστά την υψηλότερη των τελευταίων πέντε μηνών, όντας σημαντικά υψηλότερα από τις 50 μονάδες, το όριο που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη μιας δραστηριότητας. 

Αισθητή ήταν και η άνοδος του δείκτη που μετράει την παραγωγή, καθώς αυτός ανήλθε στις 55,4 μονάδες τον περασμένο μήνα, από τις 53,8 μονάδες του Δεκεμβρίου. 

«Οι μεταποιητές στην Ευρωζώνη δείχνουν να διαχειρίζονται καλύτερα την κατάσταση με τη μετάλλαξη Όμικρον σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, με τις επιχειρήσεις να αναφέρουν τη μεγαλύτερη παραγωγή και βελτίωση στις παραγγελίες τους σε τέσσερις μήνες», υπογραμμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Ουίλιαμσον.

«Η βελτίωση αυτή καταγράφηκε σε όλη την Ευρωζώνη, καθώς η επιτάχυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε χώρες όπως οι Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία, αντιστάθμισε την επιβράδυνση που σημειώθηκε στον ευρωπαϊκό Νότο, στις Ελλάδα, Ιταλία και Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία έμεινε σχεδόν στάσιμη», συμπληρώνει. 

Οι τιμές των πρώτων υλών συνέχισαν να αυξάνονται αν και βραδύτερο ρυμθό σε σχέση με τον Δεκέμβριο, με τις επιχειρήσεις να μετακυλίουν το περισσότερο του έξτρα κόστους στους καταναλωτές. Ο δείκτης των τιμών της παραγωγής αναπήδησε στις 72,7 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 70,2 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, μια ανάγνωση που είναι η δεύτερη υψηλότερη σε σχεδόν δύο δεκαετίες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ευρωζώνη: Η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει τις υπηρεσίες όχι όμως τη μεταποίηση

Ευρωζώνη: Σταθεροποιητικές τάσεις η μεταποίηση τον Δεκέμβριο

Ευρωζώνη: Οριακή βελτίωση της μεταποίησης τον Νοέμβριο 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News