Business & Finance Δευτέρα 3/01/2022, 12:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σταθεροποιητικές τάσεις η μεταποίηση τον Δεκέμβριο

Ευρωζώνη: Σταθεροποιητικές τάσεις η μεταποίηση τον Δεκέμβριο

Σταθεροποιητικές τάσεις επέδειξε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Eυρωζώνη στο κλείσιμο του 2021, καθώς τα εργοστάσια εκμεταλλεύτηκαν την υποχώρηση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να προμηθευτούν πρώτες ύλες με ρυθμό ρεκόρ.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση υποχώρησε ελαφρώς στις 58 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 58,4 μονάδες τον Νοέμβριο, ανάγνωση σύμφωνη με τις αρχικές εκτιμήσεις και σταθερά πολύ υψηλότερα από τις 50 μονάδες, το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.

Ο υποδείκτης που μετρά την παραγωγή και ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες -τα στοιχεία του οποίου αναμένονται την Τετάρτη-, διατηρήθηκε σταθερός στο 53,8 του Νοεμβρίου.

«Το β΄ εξάμηνο του 2021 ήταν μια απίστευτα προκλητική περίοδος για τους μεταποιητές στην Ευρωζώνη, όμως τα τελευταία στοιχεία της έρευνας δεν απογοήτευσαν», δήλωσε ο Τζο Χέις, ανώτερος οικονομολόγος της IHS Markit.

«Βλέπουμε κάποιες πρώιμες, αλλά πολύ ευπρόσδεκτες ενδείξεις ότι η κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες αρχίζει να υποχωρεί, η οποία έχει ταλαιπωρήσει τις γραμμές παραγωγής σε όλη την Ευρώπη», συμπληρώνει. 

Ο δείκτης που μετρά τις τιμές των πρώτων υλών, υποχώρησε μεν ωστόσο παρέμεινε σε υψηλό οκτώ μηνών στις 86,7 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 88,9 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, γεγονός που επέτρεψε στα εργοστάσια να αυξήσουν τις τιμές τους λιγότερο σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ προχώρησαν σε αγορές πρώτων υλών με ρυθμό ρεκόρ τον Δεκέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και αναμένοντας να φθάσει το 2022 στο 3,2%, αισθητά υψηλότερα από τον στόχο της για ρυθμό στο 2%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Μεταποίηση: Αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης τον Δεκέμβριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News