Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 12:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα η μεταποιητική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο 

Ευρωζώνη: Παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα η μεταποιητική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο 

Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μεταποίησης στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και τον Σεπτέμβριο, παρά τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν επιφέρει προβλήματα στις μονάδες παραγωγής σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 58,6 μονάδες, από 61,4 μονάδες τον Αύγουστο κι έναντι 58,7 μονάδες της προκαταρκτικής ανάγνωσης του δείκτη. Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα, ωστόσο παρέμεινε σε μεγάλη απόσταση από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας,. 

Την ίδια ώρα ο υποδείκτης που μετράει την παραγωγή των εργοστασίων υποχώρησε επίσης, από τις 59 μονάδες του Αυγούστου στις 55,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στις προμήθειες. 

«Ενώ η μεταποίηση στην Ευρωζώνη διατήρησε έναν ισχυρό ρυθμό τον Σεπτέμβριο, η ανάπτυξη του κλάδου επιβραδύνθηκε, με τους μεταποιητές να δηλώνουν ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες δυσχεραίνουν την παραγωγή τους», επισημαίνει ο Κρις Ουίλιαμσον επικεφαλής οικονομολογος στην IHS Markit.

Αυτές οι δυσχέρειες διατήρησαν κοντά στα ιστορικά υψηλά το κόστος των πρώτων υλών και συγκεκριμένα στις 86,9 μονάδες από 87 μονάδες τον Αύγουστο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News