Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 18:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Περιορίζεται η μεταποιητική και η βιομηχανική δραστηριότητα

ΗΠΑ: Περιορίζεται η μεταποιητική και η βιομηχανική δραστηριότητα

Η παραγωγή στα εργοστάσια των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Αύγουστο, καθώς το πέρασμα του τυφώνα Άιντα και οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε πρώτες ύλες και βασικά προϊόντα σε συνδυασμό με την έλλειψη σε εργατικό δυναμικό που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες, περιόρισαν τη δραστηριότητά τους. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η παραγωγή της μεταποίησης τον περασμένο μήνα περιορίσθηκε στο 0,2%, από 1,6% τον Ιούλιο και έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό της τάξεως του 0,4%. 

Την ίδια ώρα ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή επίσης επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο, στο 0,4% από 0,8% τον Ιούλιο, ρυθμός που ήταν σύμφωνος με τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Η επιβράδυνση αυτή της δραστηριότητας των εργοστασίων στις ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία και ο πληθωρισμός κατεβάζει ταχύτητα όπως έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία. 

Μπορεί η έλλειψη των πρώτων υλών εξαιτίας των προβλημάτων που μαστίζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, να έχουν προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των προϊόντων, ωστόσο έχουν επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο και στις μονάδες παραγωγής, που βλέπουν ότι δεν έχουν πρώτες ύλες για να λειτουργήσουν. 

Υπό το πλαίσιο αυτό, η General Motor ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές της παραγωγής της στις μονάδες της σε Ιντιάνα, Μιζούρι και Τενεσί μέσα στον Σεπτέμβριο εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών. Για τον ίδιο λόγο η Ford ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή των φορτηγών της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News