Business & Finance Δευτέρα 14/06/2021, 14:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Στα «ύψη» η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο 

Οι επιδόσεις σε μηνιαία και ετήσια βάση είναι καλύτερες των προσδοκιών

Ευρωζώνη: Στα «ύψη» η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο 

Απότομα ανέβασε ταχύτητα η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, παίρνοντας μεγάλη ώθηση από την «εκτίναξη» της παραγωγής στα διαρκή προϊόντα, σε έναν μήνα κατά τον οποίο οι οικονομίες άνοιγαν σταδιακά μετά την πανδημία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήσε σήμερα Δευτέρα, η Eurostast, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, έτρεξε με ρυθμό 0,8% σε μηνιαία βάση, ωστόσο σε ετήσια κατέγραψε το εντυπωσιακό ποσοστό του +39,3%. Οι επιδόσεις αυτές είναι καλύτερες των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές του Reuters, εκτιμούσαν ότι σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 0,4% και σε ετήσια 37,4%. 

Εκεί όμως που η θετική μεταβολή ξεπέρασε κάθε εκτίμηση, ήταν αυτή που αφορούσε την παραγωγή για τα διαρκή προϊόντα (προϊόντα που δεν είναι άμεσης κατανάλωσης, όπως οι οικιακές ή οι ηλεκτρονικές συσκευές), καθώς σε ετήσια βάση υπερδιαπλασιάσθηκε, καταγράφοντας ενίσχυση 117,3%, από άνοδο 34,5% τον Μάρτιο (σε μηνιαία βάση η θετική μεταβολή ήταν της τάξεως του 3,4% από συρρίκνωση 1,2% τόσο τον Φεβρουάριο, όσο και τον Μάρτιο).

Αντίστοιχα η παραγωγή των κεφαλαιουχικών αγαθών έτρεξε με ρυθμό 65,4% σε ετήσια βάση, ενώ 38,7% ήταν ο αντίστοιχος ρυθμός για τα καταναλωτά προϊόντα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News