Business & Finance Δευτέρα 3/01/2022, 11:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταποίηση: Αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης τον Δεκέμβριο

Μεταποίηση: Αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης τον Δεκέμβριο

Σημαντική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα σημειώθηκε τον Δεκέμβριο λόγω της έντονης αύξησης της παραγωγής και της απασχόλησης.

Παρότι ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε, στο τέλος του 2021 ήταν σε γενικές γραμμές απότομος και υποστηρίχθηκε από την εντονότερη ζήτηση των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε στις 59,0 μονάδες τον Δεκέμβριο από 58,8 μονάδες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της IHS Markit. Μετρήσεις άνω του 50 υποδηλώνουν ανάπτυξη του κλάδου.

Η συνολική αύξηση ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, λόγω της βραδύτερης μείωσης των αποθεμάτων προμηθειών και της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής και των επιπέδων απασχόλησης.

«Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν ένα ενθαρρυντικό τέλος για το 2021, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό και η ζήτηση από την πλευρά των πελατών παρέμεινε έντονη παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις σχετικά με τις αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού», σχολίασε η Sian Jones, οικονομολόγος της IHS Markit.

Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020 λόγω της αύξησης των παραγγελιών, αλλά και διότι οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν ημιτελείς παραγγελίες.

«Οι κατασκευαστές ήταν σε γενικές γραμμές αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος, καθώς οι προσδοκίες έφτασαν σε υψηλό έξι μηνών», είπε η Jones.

Πάντως οι ελλείψεις υλικών και οι καθυστερήσεις στις μεταφορές προκάλεσαν σημαντική επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών και μεγαλύτερη επιβάρυνση κόστους.

«Ωστόσο, η πρόσφατη εμφάνιση και η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον της COVID-19 είναι πιθανό να μετριάσει το κλίμα κατά την είσοδο στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε βασικές αγορές εξαγωγών», πρόσθεσε η Jones.

Πηγή: Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News