Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας αυξάνουν τις τιμές παραγωγού 

Ευρωζώνη: Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας αυξάνουν τις τιμές παραγωγού 

Περισσότερο του αναμενομένου αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας να δίνουν τη μεγαλύτερη ανοδική ώθηση.

Ειδικότερα βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι τιμές παραγωγού στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ανέβηκαν τον Οκτώβριο στο 5,4%, από 2,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα η τιμή του δείκτη διαμορφώθηκε στο 21,9%.

Οι μεταβολές τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση ήταν υψηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για ποσοστό 3,5% και 19% αντίστοιχα. 

Οι τιμές ενέργειας κατέγραψαν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταβολής που έχουν καταγραφεί ποτέ καθώς σε μηνιαία βάση σημείωσαν άλμα της τάξεως του 16,8%, ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 εκτινάχθηκαν κατά 62,5%. 

Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών σε ετήσια βάση σημειώσαν άνοδο κατά 16,8%, ενώ κατά 4,2% ενισχύθηκαν οι τιμές των διαρκών αγαθών.

Μεταξύ των χωρών, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές παραγωγού καταγράφηκε στην Ιρλανδία της τάξεως του 89,9%, ενώ από μεγάλη απόσταση ακολουθούν η Δανία και το Βέλγιο με ποσοστό 39,8% και 34,5% αντίστοιχα. 

Ευρωζώνη: Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας αυξάνουν τις τιμές παραγωγού -1

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ξεφεύγει το κόστος παραγωγής στο 18,4% τον Οκτώβριο

Βιομηχανία: Έκρηξη στο κόστος παραγωγής – Άλμα 26% στις τιμές εισαγωγών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News