Business & Finance Παρασκευή 19/11/2021, 10:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ξεφεύγει το κόστος παραγωγής στο 18,4% τον Οκτώβριο

Σε μηνιαία βάση οι τιμές παραγωγού επιταχύνθηκαν στο 3,8% τον περασμένο μήνα

Γερμανία: Ξεφεύγει το κόστος παραγωγής στο 18,4% τον Οκτώβριο

Σε πολύ υψηλές ταχύτητες κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Οκτώβριο, καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και υλικά εξακολουθούν να προκαλούν ευρείας κλίμακας προβλήματα στα εργοστάσια ανά τον κόσμο, ενώ η αύξηση στις τιμές ενέργειας κινούνται δίχως όρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, Destatis, εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο του 2020 ο δείκτης των τιμών παραγωγού εκτινάχθηκε στο 18,4%, υψηλότερα από τις προβλέψεις για ρυθμό 16,2% αλλά και αισθητά πιο ψηλά από το 14,2% του Σεπτεμβρίου.

Σε μηνιαία βάση οι τιμές παραγωγού επιταχύνθηκαν στο 3,8% τον περασμένο μήνα, από 2,3% τον Σεπτέμβριο, κι έναντι εκτιμήσεων για επιβράδυνσή τους στο 1,9%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Destatis, σε ετήσια βάση οι τιμές ενέργειας εκτοξεύθηκαν στο 48,2%, ενώ εξαιρουμένων των τιμών αυτών, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 9,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

Ποσοστό 18,1% σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών, ενώ σαφώς πιο μικρής κλίμακας ήταν η αύξηση των τιμών στα διαρκή και στα κεφαλαιουχικά προϊόντα, καθώς σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 3,4% και 3,2% αντίστοιχα.

Οι τιμές παραγωγού αποτελούν προπομπό για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός, καθώς η αύξηση του κόστους παραγωγής μετακυλίεται στα προϊόντα και στις τιμές καταναλωτή και εν προκειμένω κινούνται πλέον σε απειλητικούς ρυθμούς για τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από breakingthenews.net

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News