Business & Finance Δευτέρα 24/01/2022, 11:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει τις υπηρεσίες όχι όμως τη μεταποίηση

Ευρωζώνη: Η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει τις υπηρεσίες όχι όμως τη μεταποίηση

Τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, έπληξε τον κλάδο των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, όχι όμως τη μεταποίηση, μια επιβράδυνση ωστόσο που επηρέασε αρνητικά τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον μαίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές ή τις συγκεντρώσεις σε ομάδες.

Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 52,4 μονάδες τον Ιανουάριο από 53,3 τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο και χαμηλότερα από τις 52,6 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Για την πτώση αυτή ευθύνεται ο υποδείκτης των υπηρεσιών, ο οποίος έπεσε αισθητά και σε χαμηλό εννέα μηνών στις 51,2 μονάδες από 53,1. Αν και παραμένει υψηλότερα από τις 50 μονάδες το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, η ανάγνωση αυτή ήταν πολύ χαμηλότερη των εκτιμήσεων στη δημοσκόπηση του Reuters για τιμή στις 52,2 μονάδες.

Την ίδια ώρα οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δεν επηρεάσθηκαν από τα νέα μέτρα. Ο υποδείκτης για τη μεταποίηση αναρριχήθηκε σε υψηλό πέντε μηνών στις 59 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 58 τον Δεκέμβριο, υψηλότερα της αναμενόμενης τιμής των 57,5 μονάδων.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή των εργοστασίων επίσης αυξήθηκε στις 55,8 μονάδες από 53,8.

Για την κάλυψη της έντονης ζήτησης, τα εργοστάσια αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων με γρηγορότερο ρυθμό, με τον δείκτη απασχόλησης να σκαρφαλώνει σε υψηλό από τον περασμένο Ιούλιο και στις 57,5 ​​μονάδες από 55,3 τον Δεκέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News