Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 11:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Οριακή βελτίωση της μεταποίησης τον Νοέμβριο 

Ευρωζώνη: Οριακή βελτίωση της μεταποίησης τον Νοέμβριο 

Οριακή άνοδο σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη, σε έναν μήνα που τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι ελλείψεις σε προσωπικό εξακολουθούν να υφίστανται και να δυσκολεύουν την παραγωγή των εργοστασίων. Την ίδια ώρα οι τιμές στο κόστος σημειώνουν και αυτό τον μήνα ιστορικό υψηλό ρεκόρ, ενώ ρεκόρ κατέγραψαν τα αποθέματα των πρώτων υλών, καθώς οι μεταποιητές προφυλάσσονται από μια ενδεχόμενη έλλειψή τους. 

Ειδικότερα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 58,4 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 58,3 μονάδες τον Οκτώβριο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για ανάγνωση του δείκτη στις 58,6 μονάδες. 

Μεμονωμένα, στην Ιταλία η μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε ιστορικό ρεκόρ στις 62,8 μονάδες, ενώ  σε υψηλό 9 μηνών κινήθηκε στην Ολλανδία και σε υψηλό τριών μηνών στη  Γαλλία. 

Στον αντίποδα, σε Γερμανία και Αυστρία η μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό 10 μηνών, ενώ στην Ισπανία η ανάγνωση του δείκτη ΡΜΙ ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων οκτώ μηνών.  

«Μια ισχυρή επικεφαλίδα ανάγνωσης PMI αποκαλύπτει πόσο δύσκολες είναι οι επιχειρηματικές συνθήκες για τους κατασκευαστές αυτή τη στιγμή. Αν και η ζήτηση παραμένει ισχυρή, όπως αποδεικνύεται από την περαιτέρω σταθερή βελτίωση νέων παραγγελιών, η κατάσταση στις εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζει να επιδεινώνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες έχουν περιορίσει την ανάπτυξη της παραγωγής μέχρι στιγμής κατά το δ΄ τρίμηνο, στον ασθενέστερο ρυθμό που καταγράφηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», επισημαίνει ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

moneyreview.gr με πληροφορίες από actionforex.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News