Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 11:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Η «Όμικρον» έστειλε την επιχειρηματική δραστηριότητα σε χαμηλό 9 μηνών

Ευρωζώνη: Η «Όμικρον» έστειλε την επιχειρηματική δραστηριότητα σε χαμηλό 9 μηνών

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον έκανε εμφανή την παρουσία της στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, με την δραστηριότητα τους να υποχωρεί σε χαμηλό εννέα μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 53,3 μονάδες από 55,4 μονάδες το Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων για ανάγνωση στις 53,4 μονάδες.

Αναφορικά με τον υποδείκτη που μετράει την δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών, αυτός ακολούθησε επίσης πτωτική πορεία στις 53,1 μονάδες από 55,9 μονάδες το Νοέμβριο, ένα χαμηλό οκτώ μηνών από τον περασμένο Απρίλιο.

«Η αύξηση της παραγωγής που είδαμε τον Νοέμβριο δυστυχώς αποδείχθηκε σύντομη. Η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον είχε ιδιαίτερα βαθύ αντίκτυπο στον κλάδο των υπηρεσιών, αντανακλώντας τη διστακτικότητα των πελατών», επισημαίνει ο Τζο Χέις Hayes, ανώτερος οικονομολόγος της IHS Markit.

«Ενόσω οι χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία, είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι πλέον μεγαλύτεροι καθώς οι αυστηρότεροι περιορισμοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Όμικρον φαντάζουν πλεόν πιο πιθανοί σε σχέση με νωρίτερα».

Η αδύναμη ζήτηση και το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμών είχε σαν αποτέλεσμα οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Μάιο. Ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στις 53,6 μονάδες από τις 55,4 μονάδες του Νοεμβρίου. 

Ο σύνθετος δείκτης με τις τιμές κόστους παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο στις 74,1 μονάδες, αν και υποχώρησε από τις 76 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, με τον δείκτη των τιμών παραγωγής να παραμένει επίσης ψηλά παρά το γεγονός ότι κατέγραψε πτώση.

«Υπήρχε επίσης ελάχιστες αισιόδοξες ενδείξεις αναφορικά με τον πληθωρισμό. Αν και υπήρξε μια οριακή χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε υπερβολικά επικίνδυνα επίπεδα -οι αυξήσεις τόσο στο κόστος των πρώτων υλών όσο και στο κόστος παραγωγής ήταν οι δεύτερες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί», υπογραμμίζει ο Χέις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωζώνη: Ελαφρά επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

Ευρωζώνη: Ανέβασαν ταχύτητα οι επιχειρήσεις τον Νοέμβριο παρά τον πληθωρισμό 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News