Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 16:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Προειδοποιήσεις για υποβάθμιση της πρόβλεψης στην Ευρωζώνη

Για το Ταμείο η πανδημία παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη

ΔΝΤ: Προειδοποιήσεις για υποβάθμιση της πρόβλεψης στην Ευρωζώνη

Προειδοποιήσεις για υποβάθμιση των προβλέψεών του για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2022, απέστειλε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά στόματος της επικεφαλής της, επισημαίνοντας την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού και τον πληθωρισμό που επιμένει να κινείται με υψηλούς ρυθμούς ως λόγους για την αναθεώρηση των εκτιμήσεών του. 

Βάσει των φθινοπωρινών προβλέψεων του ΔΝΤ, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 4,3% το 2022. Πλέον, σύμφωνα με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το Ταμείο μπορεί να προχωρήσει σε μια μέτρια υποβάθμιση των προβλέψεών του, όπως προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην τηλεόραση του CNBC. 

Το ΔΝΤ προβληματίζεται από τις διαρκώς εντεινόμενες πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις υψηλές τιμές της ενέργειας, αλλά και από την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία από τις κυβερνήσεις των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ. 

Για το Ταμείο η πανδημία παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Φωνάζουμε ότι η πανδημία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Και επιθυμούμε διακαώς να εμβολιασθεί ο κόσμος. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν είναι αρκετή», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. 

Ήδη σε Γερμανία και Αυστρία έχουν τεθεί lockdowns για τους ανεμβολίαστους, ενώ στην Ελλάδα όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιασθεί θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ κάθε μήνα. 

Ερωτηθείσα αν η στοχοποίηση των ανεμβολίαστων είναι η σωστή προσέγγιση για να αποφευχθεί μια δεύτερη οικονομική καταστροφή απάντησε: «Αυτό που σίγουρα διακρίνουμε είναι μια συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και την ταχύτητα της ανάκαμψης. Με αυτό κατά νου, στηρίζουμε την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Το μόνο μήνυμα που στέλνουμε είναι εμβολιάστε τους πάντες, παντού». 

Πέραν από τις ανησυχίες που αφορούν την πανδημία, προβληματισμός έχει προκύψει και από τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό και αν σε αυτά τα επίπεδα θα παραμείνει για καιρό. 

Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα σύστησε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική ελέω του υψηλού πληθωρισμού, το μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κάπως διαφοροποιημένο. 

«Αναμένουμε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να υποχώρησει υπό του 2% το 2022. Αν βουλιάξει η κινεζική οικονομία ή η αγορά των ακινήτων δεχθεί τριγμούς, η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία να ανταποκριθεί. Έτσι η ΕΚΤ κάνει το σωστό με το να ακολουθεί διευκολυντική νομισματική πολιτική», κατέληξε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Με 3,9% έτρεξε το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο – Την καλύτερη επίδοση η Ελλάδα

ΔΝΤ προς Eurogroup: Ώρα για πιο στοχευμένα μέτρα στήριξη

Eurogroup: Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η πορεία του πληθωρισμού

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News