Business & Finance Δευτέρα 29/11/2021, 13:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Ελαφρά επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο 

Ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 2 μονάδες και εισχώρησε ακόμη περισσότερο σε αρνητικό έδαφος,

Ευρωζώνη: Ελαφρά επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο 

Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς τον Νοέμβριο, καθώς οι καταναλωτές εν μέσω της επιτάχυνσης του πληθωρισμού εμφανίστηκαν λιγότερο αισιόδοξοι, μια επιτάχυνση που έφερε τις προσδοκίες τις τιμές πώλησης των μεταποιητών σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχώρησε τον Νοέμβριο στις 117,5 μονάδες, από τις 118,6 μονάδες τον Οκτώβριο, τιμή ωστόσο που ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις. Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι ο κύριος λόγος για την υποχώρηση του οικονομικού κλίματος είναι το τέταρτο κύμα της πανδημίας και η πιθανότητα να εφαρμοσθούν νέα περιοριστικά μέτρα. 

Οριακή πτώση από τις 14,2 μονάδες του Οκτωβρίου στις 14,1 μονάδες σημείωσε ο δείκτης που αντανακλά το κλίμα στη βιομηχανία, ενώ αντιθέτως στον κλάδο των υπηρεσιών επικρατεί περισσότερη αισιοδοξία με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται τον Νοέμβριο στις 18,4 μονάδες, από τις 18 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. Για τους δύο προαναφερόμενους δείκτες η αίσθηση ήταν ότι θα υποχωρήσουν. 

Ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 2 μονάδες και εισχώρησε ακόμη περισσότερο σε αρνητικό έδαφος, διαμορφούμενος στις -6,8 μονάδες, από -4,8 μονάδες τον Οκτώβριο.

Υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης που προσμετρά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό από το ρεκόρ των 40 μονάδων τον Οκτώβριο, στις 39,3 μονάδες.

Αντίθετη όμως πορεία ακολούθησε ο δείκτης των προσδοκιών μεταξύ των μεταποιητών για τις τιμές, σκαρφαλώνοντας στις 49 μονάδες τον Νοέμβριο, από τις 42,3 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 2000, όταν η Κομισιόν άρχισε να καταγράφει τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη έρευνα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News