Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: O S&P 500 στην χειρότερη έναρξη έτους από το 2016

Wall Street: O S&P 500 στην χειρότερη έναρξη έτους από το 2016

Mε πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση η Wall Street, με το δείκτη S&P 500 να παρουσιάζει την χειρότερη έναρξη έτους από το 2016, εν μέσω ανησυχιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα του αναμενομένου. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq κατέγραψαν απώλειες για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση με τη μεγαλύτερη πτώση να παρουσιάζουν οι μετοχές τεχνολογίας.

Μετά το κλείσιμο ρεκόρ του S&P 500 στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι απώλειες των μεγάλων της τεχνολογίας, όπως Microsoft, Apple και Alphabet οδήγησαν το δείκτη σε πτώση 1,9% στην πρώτη εβδομάδα του νέου έτους έτους. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε την εβδομάδα 4,5%, στην χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2021. Τη μικρότερη πτώση σημείωσε ο Dow Jones, 0,29% καθώς οι επενδυτές μετακινήθηκαν από τις μετοχές ανάπτυξης στις μετοχές αξίας εν μέσω των ανησυχιών για επιτοκιακές αυξήσεις. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Nasdaq υποχώρησε επιπλέον 0,96%, ο S&P 500 0,4%, ενώ ο Dow Jones σημείωσε οριακή πτώση 0,01%.

Αφορμή έδωσε η πιο επιθετική στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ που σκιαγράφησαν τα πρακτικά της από την τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, τα οποία ενισχύουν τις ανησυχίες για επιτοκιακή αύξηση το Μάρτιο. 

Τα στοιχεία για την απασχόληση Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, παρότι ήταν κατώτερα των προσδοκιών, δείχνουν ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται κοντά στη μέγιστη ανάπτυξη και δεν αλλάζουν τη θέση της Fed ως προς την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Υπάρχουν κάποια σημεία στα στοιχεία για την απασχόληση που υποδηλώνουν βελτιωμένη εικόνα για την οικονομία και αύξηση του πληθωρισμού: η μέση ωριαία μισθολογική αύξηση διαμορφώθηκε στο 0,6%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 3,9% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 και χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 4,1%. 

Μαζί με την τεχνολογία παρασύρθηκαν στην πτώση και οι μετοχές επιλεγμένων καταναλωτικών αγαθών. Οι μετοχές στον χώρο του λογισμικού ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο αυτή την εβδομάδα, με αυτή της Salesforce να υποχωρεί 10% και της Adobe περισσότερο από 9%. Επίσης, από τις μετοχές τεχνολογίας, η Netflix κατέγραψε απώλειες 10% στην εβδομάδα, ενώ η Microsoft 6% και η Alphabet 5%. 

Στον αντίποδα ο χρηματοοικονομικός κλάδος και οι τράπεζες που διεύρυναν τα κέρδη τους. Οι τράπεζες βρήκαν στήριγμα στο άλμα των ομολογιακών αποδόσεων στις ΗΠΑ, όπου στη 10ετία εκτοξεύθηκαν στο 1,8%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Ξεχώρισε η μετοχή της Wells Fargo με κέρδη 14% στην εβδομάδα και της Region Financial με άνοδο 15%. 

Σε άνοδο και ο κλάδος ενέργειας με τις μετοχές των Schlumberger και Ηess να ενισχύονται 17% σε εβδομαδιαία βάση. 

Επίσης, από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε η GameStop με κέρδη άνω του 7%, μετά την είδηση ότι η εταιρεία εισχωρεί στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων με επενδύσεις και συνεργασίες για τη δημιουργία παιχνιδιών. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News