Business & Finance Πέμπτη 30/12/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Διεκόπη το Χριστουγεννιάτικο ράλι – Με πτώση και οι τρεις δείκτες

Wall Street: Διεκόπη το Χριστουγεννιάτικο ράλι – Με πτώση και οι τρεις δείκτες

Mε πτώση έκλεισε η Wall Street την προτελευταία πλήρη συνεδρίαση του 2021. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,25% ή 90,55 μονάδες «σπάζοντας» το ανοδικό σερί των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, o S&P 500 σημείωσε πτώση 0,3% και ο Nasdaq 0,2%.

Η αμερικανική αγορά δεν κατάφερε να διατηρήσει τα αρχικά κέρδη της που πυροδοτήθηκαν από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και την πεποίθηση ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον, παρά τη μεγάλη και εύκολη μεταδοτικότητά της δεν θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία. 

Το τέλος του έτους παραδοσιακά είθισται να κλείνει με άνοδο για τις μετοχές, όμως η φετινή εορταστική περίοδο δεν ακολουθεί αυτό το μοτίβο εξαιτίας έντονης μεταβλητότητας που επιτείνεται και από τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών. 

Η μετοχή της Biogen υποχώρησε 8% από τη στιγμή που η Samsung διέψευσε το δημοσίευμα της νοτιοκορεατικής The Korea Economic Daily ότι βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Biogen. Η μετοχή της καθοδήγησε τις απώλειες στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq. Η μετοχή της Biogen είχε ενισχυθεί 9,5% στη συνεδρίαση της Τετάρτης μετά το δημοσίευμα. 

Πιέσεις στο δείκτη S&P 500 άσκησαν και οι μετοχές του κλάδου ενέργειας και επεξεργαστών. Η μετοχή της Micron Technology υποχώρησε 2,4% και της AMD 2,1%. H Μicron προειδοποίησε την Τετάρτη ότι oι περιορισμοί στην Κίνα λόγω Covid έχει αντίκτυπο στην παραγωγή της. 

Οι μετοχές του κλάδου κρουαζιέρας δέχθηκαν πλήγμα από τη στιγμή που τα αμερικανικά CDC συνέστησαν στους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια με κρουαζιέρα ανεξαρτήτως του εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Η μετοχή της Norwegian Cruise Line υποχώρησε 1,4%. 

Υπήρξαν ωστόσο και κάποιες μετοχές από τον ταξιδιωτικό κλάδο που ανέκαμψαν στη σημερινή συνεδρίαση, όπως η Penn National Gaming και η Wynn Resorts με κέρδη 4,4% και άνω του 2% αντίστοιχα. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι αιτήσεις για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας παρουσίασαν μειώθηκαν περισσότερο του αναμενομένου την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αύξηση και ο δείκτης Chicago PMI που έδειξε ότι η οικονομία της ευρύτερης περιφέρειας του Σικάγο, η οποία θεωρείται σημαντικό βαρόμετρο για τη μεταποίηση των ΗΠΑ και την ευρύτερη αμερικανική οικονομία, παραμένει εύρωστη. 

Και οι τρεις δείκτες κινούνται ανοδικά για το μήνα Δεκέμβριο. Ο S&P 500 και ο Dow Jones καταγράφουν κέρδη για δεύτερο διαδοχικό μήνα στη διάρκεια των τελευταίων τριών, ενώ ο Nasdaq οδεύει προς τον τρίτο διαδοχικό μήνα ανόδου. 

Καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο άνω του 27% και ο Dow 10%. Ο Nasdaq ενισχύθηκε περίπου 22%, ενώ ο Russell 2000 καταγράφει άνοδο 14%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News