Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 22:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε πτώση στη συνεδρίαση, με κέρδη 5% στην εβδομάδα

Πετρέλαιο: Σε πτώση στη συνεδρίαση, με κέρδη 5% στην εβδομάδα

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, καθώς η αγορά προσπάθησε να εξισορροπήσει τις ανησυχίες ως προς την προσφορά από την αναστάτωση στο Καζακστάν και τις διακοπές στην παραγωγή της Λιβύης με την απογοήτευση που προκάλεσαν τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην επιτοκιακή πολιτική της Fed. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 0,3% στα 81,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείται στα 78,94 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,7%. Ωστόσο και οι δύο τιμές κατέγραψαν κέρδη περίπου 5% στην πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου. »

«Τα στοιχεία για την απασχόληση εγείρουν κάποια ερωτήματα ως προς τις προοπτικές της οικονομίας και οι φόβοι για τη μετάλλαξη Όμικρον συγκράτησαν την αγορά», σημειώνει ο Τζον Κίλνταφ, εταίρος της Again Capital Management. 

Από την άλλη πλευρά όμως, η έκρυθμη κατάσταση στο Καζακστάν, παρότι οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Αλμάτι φαίνεται να έχουν αυτή τη στιγμή τον έλεγχο στους δρόμους και ο πρόεδρος είπε ότι η τάση έχει αποκατασταθεί, η παραγωγή στις κορυφαίες πετρελαιοπηγές Τενγκίζ της χώρας έχει μειωθεί, όπως ανακοίνωσε η Chevron. 

Ταυτόχρονα, η παραγωγή έχει μειωθεί και στη Λιβύη στα 729.000 βαρέλια ημερησίως από το υψηλό επίπεδο των 1,3 εκατ.βαρελιών του 2021, εν μέρει λόγω εργασιών συντήρησης στους πετρελαιαγωγούς. 

Τα τελευταία στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν για έκτη διαδοχική εβδομάδα έως τα τέλη του 2021, στο χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Σεπτέμβριο. Και οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε ορισμένες βορειανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να πλήξουν την παραγωγή στην περιοχή και να κλείσουν διυλιστήρια.

Την ίδια στιγμή όμως οι ανησυχίες για μαζική μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο λόγω της Όμικρον υποχωρούν καθώς έχει γίνει φανερό ότι η νέα μετάλλαξη οδηγεί σε πιο ήπιες μορφές νόσησης έναντι των προηγούμενων μεταλλάξεων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένονται γενικού τύπου περιοριστικά μέτρα, όπως αναφέρει ο αναλυτής της Commerzbank, Κάρστεν Φρίτς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News