Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 23:02
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τα πρακτικά της Fed «βύθισαν» τις μετοχές – Απώλειες 3,34% για το Nasdaq

Wall Street: Τα πρακτικά της Fed «βύθισαν» τις μετοχές – Απώλειες 3,34% για το Nasdaq

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, με το Dow Jones να καταγράφει τις πρώτες του απώλειες για το 2022, εν μέσω ανησυχιών για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, όπως έδειξαν τα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.  

Τα blue chip έκλεισαν στο «κόκκινο» με το Dow Jones να καταγράφει απώλειες περίπου 400 μονάδων ή 1,07%, αφού όμως πρώτα στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε αγγίξει προς στιγμή νέο ιστορικό υψηλό. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,94%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε βαριές απώλειες της τάξης του 3,34%, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο. 

Οι απώλειες πυροδοτήθηκαν από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Φέντεραλ Ριζέρβ από τη συνεδρίαση του προηγούμενου μηνός που έδειξαν ακόμη πιο επιθετική γραμμή από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία προτίθεται να προχωρήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις ακόμη πιο γρήγορα του αναμενομένου και ταυτόχρονα να μειώσει πολύ πιο άμεσα τον ισολογισμό της. 

Η Fed επιταχύνει τώρα το tapering έχοντας ήδη στείλει σήμα στην αγορά ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της σύντομα μόλις ολοκληρώσει το tapering το Μάρτιο. Ομως, η αγορά περιμένει περισσότερες ενδείξεις από τη Fed για το τι θα κάνει με τον τεράστιο ισολογισμό της αξίας 9 τρισ.δολαρίων. Τα πρακτικά δείχνουν ότι κάποιοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ισολογισμού της σε συνδυασμό με τις επιτοκιακές αυξήσεις ως ένα μέσο τιθάσσευσης του πληθωρισμού. 

«Εάν η Fed αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της αυτό θα ήταν καταστροφικό. Υποθέτω ότι θα συνεχίσουν να κρατούν τον ισολογισμό στάσιμο, όμως εάν ο πληθωρισμός επιμείνει, τότε πιθανόν να αρχίσουν να τον συρρικνώνουν. Εάν συμβεί αυτό, τότε δεν θα δώσει μόνο την ένδειξη ότι δεν διοχετεύει ρευστότητα αλλά και ότι αποσύρει ρευστότητα από την αγορά και αυτό θα τρομάξει τους επενδυτές», προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Management, Τζέι Χάτφιλντ. 

Tα πρακτικά της Fed ώθησαν την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου πάνω από το 1,70%, πολύ πιο πάνω από το 1,51% που έκλεισε το 2021. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Ολοι οι μεγάλοι της τεχνολογίας σημείωσαν πτώση, σε συνδυασμό με τις μετοχές των Oracle, Cisco Systems και Intuit. Η μετοχή της Salesforce υποχώρησε άνω του 7%, μετά την υποβάθμιση της επενδυτικής της αξιολόγησης από τη UBS. Από τους κατασκευαστές τσιπ, η Advanced Micro Devices υποχώρησε 5%, ενώ οι μετοχές των Nvidia και Marvell απώλεσαν περίπου 4% της αξίας τους. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές των Honeywell, General Electric και Caterpillar που κινήθηκαν ανοδικά. Επίσης, η Bank of America αναβάθμισε τη μετοχή της Pfizer, επικαλούμενη τα κέρδη της εταιρείας από τις θεραπείες και τα εμβόλια κατά της Covid-19 με τη μετοχή της να ενισχύεται 2,3%. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, η ADP ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 807.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ το Δεκέμβριο, υπερδιπλάσιες από αυτές που είχαν προβλέψει αναλυτές του Dow Jones. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News