ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Είπε «Καλά Χριστούγεννα» από τις 890 μονάδες

Χρηματιστήριο: Είπε «Καλά Χριστούγεννα» από τις 890 μονάδες

Από τις 890 μονάδες αποχαιρέτισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές βρήκαν τα κατάλληλα στηρίγματα και προχώρησαν σε επιφυλακτικές αγορές, παρά την εορταστική ραστώνη της τελευταίας συνεδρίασης πριν τα Χριστούγεννα (η Παρασκευή είναι αργία).  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο κατά 0,76% και ενισχύθηκε στις 890,73 μονάδες, περνώντας το τοίχος των 890 μονάδων και κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (884,03 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 7,5 μονάδες (από 883,44 έως 890,88 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 35 εκατομμύρια ευρώ -δείγμα της επενδυτικής ένδειας.  

Το θετικό πρόσημο, το οποίο είναι το 3ο συνεχόμενο, επήλθε ως απόρροια των στηριγμάτων στα blue chips, όπου η μετοχή της Lamda Development εκτοξεύθηκε στο +3,5% χάρη στο υψηλό ενδιαφέρον για τα ακίνητα στο Ελληνικό.  

Κατά 2,6% αυξήθηκαν και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ – Quest Συμμετοχών, ενώ στο +1,7% ακολούθησε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Από τις τράπεζες, παράλληλα, ξεχώρισαν οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες τερμάτισαν με άνοδο της τάξης του 1,7% και του 1%, αντίστοιχα. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν έλλειψαν και οι περιορισμένου εύρους ρευστοποιήσεις, με τις μετοχές των Aegean και Ελλάκτωρ να υποχωρούν κατά 1,% και τη μετοχή του ΟΛΠ να έπεται στο -0,60% και τα 17,3 ευρώ. 

Σε εορταστική ραστώνη η αγορά  

Ενώ μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει ατονήσει σημαντικά, επιτείνοντας το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, η οποία εδώ και μήνες αδυνατεί να διαγράψει μια ανοδική πορεία προς τις 950 μονάδες.   

Η μετάλλαξη Όμικρον, η επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων, αλλά και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχουν αναντίρρητα επιδεινώσει το κλίμα, κρατώντας τον Γ.Δ. κάτω από τις 900 μονάδων και περιορίζοντας στο 9% τα συνολικά κέρδη από την αρχή του έτους.   

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα θετικά δεδομένα, τα οποία αφορούν τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη τόσο το 2021 όσο και το 2022, τις εισροές κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την ισχυρή κερδοφορία των εισηγμένων.   

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται σαφές ότι το ανοδικό story ναι μεν έχει τεθεί για λίγο στην άκρη, αλλά δεν έχει φύγει τελείως από το τραπέζι, με τους επενδυτές να αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες, προκειμένου να μπουν ξανά στο κόλπο του ελληνικού χρηματιστηρίου.   

Άνοδος 1% για τις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να παράσχει αισθητά στηρίγματα στον Γ.Δ. και να ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 570 μονάδων, καθώς σημείωσε άνοδο κατά 0,93% και καθορίστηκε στις 573,73 μονάδες.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 1% και επέστρεψε στο επίπεδο των 2,9 ευρώ. Στο +1,7% διαμορφώθηκε, επίσης, η άνοδος για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε στο 1,06 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς δε, αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ η μετοχή της Εurobank έκλεισε στο +0,7% και το 0,89 ευρώ.  

Τέλος, η μετοχή της Αttica Bank βρέθηκε σε limit down και περιορίστηκε στο 0,22 ευρώ, στον απόηχο της εισαγωγής των νέων μετοχών, οι οποίες προήλθαν από την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) των 240 εκατ. ευρώ.  Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 1,76% 1,067 ευρώ   
  • Attica Bank -29,86 0,229 ευρώ   
  • Eurobank 0,67% 0,896 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 1,04% 2,905 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,31% 1,297 ευρώ   

Επικράτηση των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Lamda Development ξεχώρισε στο +3,5% και τα 7 ευρώ, χάρη στη συμφωνία με την Eurobank για την ανέγερση πύργου γραφείων, ενώ η άνοδος για τις μετοχές των Quest και ΕΥΔΑΠ καθορίστηκε στο +2,6%. 

Από εκεί και πέρα, κέρδη της τάξης του 1% εμφάνισε η μετοχή της Viohalco, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να τερματίζει στο +1,7% και τα 13,4 ευρώ, και τη μετοχή του ΟΠΑΠ στο +1,2% και τα 12,6 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης εκτοξεύθηκε στο +6,45% και τα 7,1 ευρώ, με τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής και Κρι – Κρι να έπονται στο 3,4%. Απώλειες κατά 1%, αντίθετα, παρουσίασε η μετοχή της Intracom.  

Συνολικά, 71 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 33 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 660 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.    

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                     

moneyreview.gr                

Διαβάστε επίσης:        

Πληθωρισμός, κορωνοϊός και… πόλεμος: Οι τρεις ανησυχίες για το 2022

Premia Properties: Απόκτηση δύο ακινήτων και εκμετάλλευση ενός τρίτου    

Lamda Development: Συμφωνία με τη Eurobank για πύργο γραφείων στο Ελληνικό    

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Σύσταση κοινής εταιρείας με τη RWE Renewable 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News