ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Συνέχεια στη στασιμότητα – Χαμηλός ο τζίρος

Στο +0,38% και τις 887 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Συνέχεια στη στασιμότητα – Χαμηλός ο τζίρος

Συνέχεια στη στασιμότητα δίνει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατεβάζουν αισθητά ρυθμούς, ακολουθώντας το ευρύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές, το οποίο επηρεάζεται κι από την εορταστική ραστώνη. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,38% και διαμορφώνεται στις 887,37 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (884,03 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 883,44 έως 887,43 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη ώρα. 

Ενώ μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει ατονήσει σημαντικά, επιτείνοντας το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, η οποία εδώ και μήνες αδυνατεί να διαγράψει μια ανοδική πορεία προς τις 950 μονάδες. 

Η μετάλλαξη Όμικρον, η επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων, αλλά και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχουν, αναντίρρητα, έχουν επιδεινώσει το κλίμα, κρατώντας τον Γ.Δ. κάτω από τις 900 μονάδων και περιορίζοντας στο 9% τα συνολικά κέρδη από την αρχή του έτους. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα θετικά δεδομένα, τα οποία αφορούν τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη τόσο το 2021 όσο και το 2022, τις εισροές κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την ισχυρή κερδοφορία των εισηγμένων. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται σαφές ότι το ανοδικό story ναι μεν έχει τεθεί για λίγο στην άκρη, αλλά δεν έχει φύγει τελείως από το τραπέζι, με τους επενδυτές να αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες, προκειμένου να μπουν ξανά στο κόλπο του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Στάσιμες οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από τον Γ.Δ., εμφανίζει οριακές μεταβολές και παραμένει οριακά κάτω από τις 570 μονάδες, καθώς σημειώνει άνοδο κατά 0,23% και καθορίζεται στις 568,42 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία σήμερα βρίσκεται σε limit down και περιορίζεται στο 0,22 ευρώ, στον απόηχο της εισαγωγής των νέων μετοχών, οι οποίες προήλθαν από την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) των 240 εκατ. ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν οριακές μεταβολές. Ενδεικτικά, η Πειραιώς βρίσκεται στο -0,2%, η Εθνική Τράπεζα στο +0,5%, η Eurobank στο +0,1% και η Alpha Bank στο +0,3%. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,33% 1,052 ευρώ 
  • Attica Bank -29,86 0,229 ευρώ 
  • Eurobank 0,11% 0,891 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,49% 2,889 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,23% 1,29 ευρώ 

Οριακές μεταβολές στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Lamda Development ξεχωρίζει στο +1% και τα 6,87 ευρώ, καθώς το ενδιαφέρον για το Ελληνικό παραμένει μεγάλο, προαναγγέλλοντας μια έκρηξη εσόδων για την εισηγμένη. Κατά 1% αυξάνεται και η μετοχή της Ελλάκτωρ. 

Οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και Coca – Cola, παράλληλα, ακολουθούν στο +0,9%, ενώ στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά 1,1% και τα 4,9 ευρώ. Οι μετοχές των Motor Oil και ΑΔΜΗΕ, τέλος, έπονται με απώλειες 0,6%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.30), 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,9 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τετάρτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                   

moneyreview.gr              

Διαβάστε επίσης:      

Premia Properties: Απόκτηση δύο ακινήτων και εκμετάλλευση ενός τρίτου  

Lamda Development: Συμφωνία με τη Eurobank για πύργο γραφείων στο Ελληνικό  

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Σύσταση κοινής εταιρείας με τη RWE Renewable 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News