ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επάνοδος στις 880 μονάδες, με τράπεζες και Coca – Cola στο +2%  

Στο +0,49% και τις 881 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Επάνοδος στις 880 μονάδες, με τράπεζες και Coca – Cola στο +2%  

Επιφυλακτικά ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 880 μονάδων, παρά το γεγονός ότι δεν έλλειψαν και πάλι οι ρευστοποιήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο κατά 0,49% και ενισχύθηκε στις 881,19 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (876,93 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε μόλις 5,5 μονάδες (από 879,26 έως 884,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 41 εκατ. ευρώ.  

Η ανοδική κίνηση αποτέλεσε απόρροια κυρίως των τραπεζών, με τη μετοχή της Eurobank να ξεχωρίζει στο +2,3% και να προσεγγίζει εκ νέου το 0,90 ευρώ. Από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Alpha Bank – Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες τερμάτισαν πέριξ του 2%.  

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε, επίσης, η ανάκαμψη της δεικτοβαρούς μετοχής της Coca – Cola, η οποία αυξήθηκε στο +2,1% και τα 29,5 ευρώ. Πολύ καλή ήταν η εικόνα και της μετοχή του ΟΤΕ, η οποία έκλεισε στο +1,5% και τα 16,2 ευρώ.  

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν έλειψαν και οι ρευστοποιήσεις, με τη μετοχή της Lamda Development να διολισθαίνει άνω του 3,5% και τις μετοχές των Ελλάκτωρ – Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν στο -2%. 

Ταβάνι οι 900 μονάδες  

Η μετάλλαξη Όμικρον παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο επαναφοράς των περιοριστικών και ταξιδιωτικών μέτρων εν όψει των εορτών.   

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά της νέας μετάλλαξης, η οποία έχει προσλάβει ανησυχητικές διατάξεις.   

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, αποτυπώνονται και στο ταμπλό της αγοράς, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη κάτω των επιπέδων των 900 μονάδων.   

Μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν αρκετά δύσκολη μια πειστική ανοδική κίνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, και ιδίως για όσο διάστημα βρισκόμαστε υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Όμικρον.   

Σε αυτή την αρνητική τάση συμβάλλει και ο πληθωρισμός, ο οποίος εξακολουθεί να συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων, παρά τις πολύ καλές επιδόσεις του 9μηνου.    

Υπό αυτό το πρίσμα, στην ελληνική αγορά δεν περιμένουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις ή διακυμάνσεις τις επόμενες ημέρες και έως το τέλος του 2021, με τον υποτονικό τζίρο να μαρτυράει τις διαθέσεις των επενδυτών.

Ανοδικά οι τράπεζες   

Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε σημαντικά ανοδικά, παρέχοντας αξιοσημείωτα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, καθώς κατέγραψε αύξηση κατά 1,83% και καθορίστηκε στις 567,13 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,3% και βρέθηκε μία ανάσα από το 0,9 ευρώ, ενώ από κοντά ακολούθησε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τερμάτισε στο +2,2% και τα 2,85 ευρώ   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank αυξήθηκε κατά 1,9% και το 1,05 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να κινείται αντίρροπα και να χάνει ελαφρώς -0,2%. Κατά 1,4% υποχώρησε, τέλος, η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 1,94% 1,05 ευρώ   
  • Attica Bank -1,41% 0,315 ευρώ   
  • Eurobank 2,32% 0,89 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 2,22% 2,85 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,23% 1,287 ευρώ   

Επικράτηση των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατήρησαν όλη τη μέρα το προβάδισμα, με τη μετοχή της Coca – Cola να αντιδράει στο +2,1% (μετά τη χθεσινή πτώση). Κέρδη άνω του 1,5% εμφάνισε και η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ οι μετοχές των Aegean, Motor Oil και ΟΠΑΠ ακολούθησαν στο 0,8% .   

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Lamda Development βρέθηκε υπό την πίεση των πωλητών και υποχώρησε στο 3,5% και τα 6,8 ευρώ. Σε επίπεδα άνω του 2% καθορίστηκε η πτώση και για τις μετοχές των Ελλάκτωρ – Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η μετοχή της Jumbo έκλεισε στο -1,9%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Κρι – Κρι και ΕΧΑΕ ξεχώρισαν με κέρδη τουλάχιστον 2%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Intrakat και Ευρωπαϊκής Πίστης απώλεσαν περίπου 1%.  

Συνολικά, 52 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 49 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 23 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς               

moneyreview.gr          

Διαβάστε επίσης:   

Foodlink: Πώς απέκτησε το 55% της «Γενικές Μεταφορές»   

Το ανάχωμα στις ανατιμήσεις και οι διεθνείς επιτυχίες της Cenergy 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News