Business Talk Τρίτη 21/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το ανάχωμα στις ανατιμήσεις και οι διεθνείς επιτυχίες της Cenergy

Το ανάχωμα στις ανατιμήσεις και οι διεθνείς επιτυχίες της Cenergy
  • Ανάχωμα στις ανατιμήσεις των υλικών κατασκευής προσπαθούν να ορθώσουν στο υπουργείο Υποδομών, καθώς το αυξημένο κόστος απειλεί να τινάξει το budget μεγάλων δημόσιων έργων. Έτσι, με απόφαση Καραμανλή αναθεωρούνται οι συντελεστές βάσει των οποίων υπολογίζονται οι τιμές στα δημόσια έργα. Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία πληροφοριακού́ συστήματος προσδιορισμού́ κόστους των συντελεστών παραγωγής τεχνικών έργων που θα περιλαμβάνει παρατηρητήριο τιμών, σύστημα αναλύσεων τιμών και προσδιορισμού́ κόστους και σύστημα ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών. Η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών αποτελεί και αίτημα της αγοράς.
  • Για να πάρει πάντως, κανείς μία γεύση σε σχέση με τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών, αρκεί να μελετήσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τον περασμένο Οκτώβριο, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αυξήθηκε κατά 12% η τιμή των μεταλλικών υλικών βασικής επεξεργασίας. Επίσης, το τσίμπησε το κόστος των ηλεκτρολογικών υλικών, ενώ το πετρέλαιο και η ηλεκτρική ενέργεια “τσίμπησαν” κατά 21,6%. 
  • Πολύ κοντά στην προοπτική να γίνει η δεύτερη μεγάλη ελληνική εταιρεία με εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μετά την Τιτάν, βρίσκεται η θυγατρική της Βιοχάλκο Cenergy μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων γύρω από την Hellenic Cables. Ο λόγος για την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών για την Cenergy στις ΗΠΑ. Όπως ανέμενε η αγορά και ανακοίνωσε η Cenergy, μητρική της Hellenic Cables, η Πολιτεία του Μέρυλαντ των ΗΠΑ προέβη την 17η Δεκεμβρίου 2021 στην ανάθεση στην εταιρεία Ørsted, μια δανική πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της βορειοευρωπαικής χώρας, έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην εν λόγω Πολιτεία.
  • Η Cenergy και η Ørsted αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array cables») εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Αν δηλαδή αυτή θα πάρει την μορφή κοινοπραξίας και με ποια ποσοστά ή αν οδηγήσει και σε ευρύτερη μετοχική συνεργασία, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς. Η δημιουργία του εργοστασίου είναι μεταξύ των υποχρεωτικών δεσμεύσεων της Ørsted απέναντι στην αναθέτουσα Πολιτεία και η επένδυση εκτιμάται από την αγορά πως θα είναι υψηλότερη των εκατό εκατομμυρίων ευρώ . Ωστόσο η παραγωγή αναμένεται να μπορέσει να τροφοδοτήσει και άλλα μεγάλα ενεργειακά έργα στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αμερικανική αγορά ανανεώσιμων πηγών, βελτιώνοντας τις προοπτικές διείσδυσης και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ομίλου στις ΗΠΑ.
  • Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεάμηνου του 2021 της Cenergy, ο κλάδος των καλωδίων «συνεχίζει να εκτελεί τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για έργα, διατηρώντας ισχυρή δυναμική και εκμεταλλευόμενος την ικανότητά του να επεκτείνεται σε νέες αγορές». «Συνεχίζουμε να διερευνούμε πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες εκτός των συνόρων ώστε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας στα υποβρύχια καλώδια και να επωφεληθούμε από το αποδεδειγμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα» εξηγούσε η ανακοίνωση. Άλλωστε κατά τη διάρκεια του 2021 επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη της ζήτησης για προϊόντα καλωδίων και μάλιστα ισχυροποιήθηκε σύμφωνα με την εταιρεία. Ο Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε πως «συνεχίζουμε να επωφελούμαστε από την μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια. Εφαρμόζουμε επιτυχώς πρωτοβουλίες για την αύξηση της αποδοτικότητας και τον εξορθολογισμό των εσωτερικών μας διαδικασιών ενώ ο κλάδος των καλωδίων συνεχίζει να οδηγεί την κερδοφορία του ομίλου.
  • Η Hellenic Cables έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και συνεργασίες με ομίλους στη Δανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατασκευάζει καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών για διάφορους τομείς όπως η μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές, οι κατασκευές και οι υποδομές. Διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής στη Θήβα , στην Κόρινθο και στο Βουκουρέστι, και ένα βοηθητικό εργοστάσιο στα Οινόφυτα. Η μονάδα της Κορίνθου θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργοστάσια υποβρυχίων καλωδίων στον κόσμο. Η Cenergy Holdings εκτός από την Hellenic Cables ελέγχει και την Σωληνουργεία Κορίνθου. Οι ενοποιημένες πωλήσεις της στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 766 εκατ. ευρώ(+21%), το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα 800 εκατ και τα λειτουργικά της κέρδη EBITDA στα 82 εκατ. ευρώ (+14%).
  • Μπορεί το αμαρτωλό Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας να καταργήθηκε το 2013, όμως, ακόμη εκκαθαρίζεται, με τη σχετική διαδικασία να έχει παραταθεί μέχρι την άνοιξη του 2022. Με το ΤΕΟ λοιπόν, να αποτελεί τα τελευταία χρόνια υπόθεση εκκαθαριστών, εσχάτως, έπιασε δουλειά ένας από τους τελευταίους (;) λογιστές που αναλαμβάνει την αξιοποίηση των όποιων περιουσιακών στοιχείων του φορέα. 
  • Ποιος θα το φανταζόταν το 2017 οπότε το Ελληνικό είχε μετατραπεί σε παράτυπο οικισμό προσφύγων και μεταναστών, ότι θα έφτανε μία μέρα που τμήμα του θα γινόταν πάρκο. Κι όμως, από χθες, αποτελεί πραγματικότητα το Experience Park που καταλαμβάνει έκταση 70 στρεμμάτων, αποτελώντας το πρώτο έργο της Lamda Development. Το πάρκο θα αυξηθεί στα 2.000 στρέμματα ώστε να μετατραπεί στο μεγαλύτερο της Ευρώπης, ενώ όσοι επισκέφθηκαν, χθες, το mini park του Ελληνικού θα διαπίστωσαν την ύπαρξη χώρων άθλησης, παιδικής χαράς, συντριβανιού και κήπου με ελαιόδεντρα.  Δεν θα μπορούσε να λείπει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 17 μέτρων. Αποτελείται από 180 μικρά έλατα που θα διατεθούν για αναδάσωση μετά τις γιορτές.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News