ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Εγκλωβισμένο στη στασιμότητα – Οριακή άνοδος σε ρηχό τζίρο

Στο +0,3% και τις 884 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Εγκλωβισμένο στη στασιμότητα – Οριακή άνοδος σε ρηχό τζίρο

Συνέχεια στη στασιμότητα έδωσε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε λίγο κάτω από τις 885 μονάδες, χωρίς οι επενδυτές να ρισκάρουν, εν μέσω και του γενικευμένου κλίματος ανησυχίας στις διεθνείς αγορές.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο κατά 0,32% και ενισχύθηκε οριακά στις 884,03 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερες από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (881,19 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε πέντε μονάδες (από 880,59 έως 885,15 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 43 εκατομμύρια ευρώ -δείγμα της επενδυτικής ένδειας.    

Το -έστω και οριακά- θετικό πρόσημο αποτέλεσε απόρροια των στηριγμάτων στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,5%, κατά 2,1% και κατά 1,3%, αντίστοιχα. Κατά 1,1% ενισχύθηκε και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία προσέγγισε το σημείο των 30 ευρώ.  

Βέβαια, για ακόμη μία ημέρα, οι πωλητές έκαναν και πάλι αισθητή την παρουσία τους, με τη μετοχή της Viohalco να χάνει 2,5%, και τις μετοχές των ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ακολουθούν με απώλειες τουλάχιστον 1%.   

Συσσώρευση λίγο πάνω από τις 880 μονάδες  

Η ελληνική αγορά, εν μέσω των προκλήσεων της Όμικρον και του υψηλού πληθωρισμού, συνέχισε τη συσσώρευση γύρω από τις 880 μονάδες, αδυνατώντας να προβεί σε μια γενναία κίνηση άνω των 900 μονάδων.   

Μάλιστα, με βασικό χαρακτηριστικό τη νευρικότητα και τη συναλλακτική καχεξία, οι συνεδριάσεις που μεσολαβούν μέχρι το τέλος του 2021 εκτιμάται ότι θα κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο, μη προσδίδοντας το κάτι παραπάνω.   

«Οι δείκτες κινούνται πλαγιοκαθοδικά και το end-year rally απουσιάζει από τον φετινό Δεκέμβριο» σχολιάζει ενδεικτικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.    

Την ίδια ώρα, οι όποιες θετικές εξελίξεις στις τράπεζες (ολοκλήρωση τιτλοποιήσεων, μονοψήφιο ποσοστό NPEs στην Eurobank) φαίνεται ότι έχουν ήδη αποτιμηθεί από την αγορά, μην επηρεάζοντας το χρηματιστηριακό ταμπλό.   

Στη στασιμότητα έρχεται να συμβάλλει και το κλίμα μεταβλητότητας των διεθνών αγορών, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στη μέγγενη της πανδημίας και των αλλαγών στη νομισματική πολιτική.  

Στάσιμες οι τράπεζες   

Ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από τον Γενικό Δείκτη, παρέμεινε στάσιμος λίγο κάτω από τις 570 μονάδες, καθώς κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,23% και τερμάτισε στις 568,42 μονάδες.    

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Attica Bank, η οποία ενισχύθηκε στο 3,5% (έφθασε έως και το +13%) και το 0,32 ευρώ, χάρη στην ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (240 εκατ. ευρώ) και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή (Ellington).    

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν οριακές μεταβολές. Ενδεικτικά, η Πειραιώς έκλεισε στο +0,5%, η Εθνική Τράπεζα στο +0,9%, η Alpha Bank στο -0,1%, ενώ η Εurobank έμεινε αμετάβλητη στο 0,89 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank –0,14% 1,0485 ευρώ   
  • Attica Bank 3,65% 0,3265 ευρώ   
  • Eurobank 0% 0,89 ευρώ   
  • Eθνική Τράπεζα 0,88% 2,875 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,47% 1,292 ευρώ   

Πύρρειος νίκη των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 2,1% και έφθασε μία ανάσα από τα 12,5 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Coca – Cola έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Viohalco υποχώρησε κατά 2,5% και επέστρεψε στα 4,58 ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΔΕΗ διολίσθησε κατά 1,7% και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατά 1,2%. Μικρότερου εύρους απώλειες (1%) παρουσίασε η μετοχή της Ελλάκτωρ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης ξεχώρισε στο +4%, με τις μετοχές των ΑΒΑΞ και Παπουτσάνη να έπονται στο +3,5% και στο +2,2%, αντίστοιχα. Αντίθετα, απώλειες άνω του 3,5% κατέγραψε η μετοχή της Intrakat, ενώ η μετοχή της Cenergy έχασε 2,5%. 

Συνολικά, 39 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 62 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                  

moneyreview.gr             

Διαβάστε επίσης:     

Τι αποφάσισε το Ευρω-Δικαστήριο για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο   

Attica Bank: Στο 9,99% το ποσοστό της Ellington μετά την ΑΜΚ   

Fourlis: Απέκτησε το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο στην Ελλάδα συνολικής έκτασης 132.000 τ.μ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News