ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προ των πυλών οι 890 μονάδες παρά την εορταστική ραστώνη

Χρηματιστήριο: Προ των πυλών οι 890 μονάδες παρά την εορταστική ραστώνη

Με τις 890 μονάδες φλερτάρει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε επιφυλακτικές αγορές, παρά την εορταστική ραστώνη της τελευταίας συνεδρίασης πριν τα Χριστούγεννα (η Παρασκευή είναι αργία). 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.45), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο κατά 0,57% και διαμορφώνεται στις 889,04 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (884,03 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 6,5 μονάδες (από 883,44 έως 889,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 19 εκατομμύρια ευρώ -δείγμα της επενδυτικής ένδειας. 

Το θετικό πρόσημο, το οποίο είναι το 3ο συνεχόμενο, έρχεται ως απόρροια των στηριγμάτων στις τραπεζικές μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες αυξάνονται κατά περίπου 1%.  

Ανοδική είναι η τάση και στα μη τραπεζικά blue chips, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ και τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να ξεχωρίζουν στο +1,6%. Από κοντά ακολουθούν και οι μετοχές των Lamda, Τιτάνα, Mytilineos και ΟΤΕ. 

Σε εορταστική ραστώνη η αγορά 

Ενώ μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει ατονήσει σημαντικά, επιτείνοντας το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, η οποία εδώ και μήνες αδυνατεί να διαγράψει μια ανοδική πορεία προς τις 950 μονάδες.  

Η μετάλλαξη Όμικρον, η επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων, αλλά και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχουν, αναντίρρητα, έχουν επιδεινώσει το κλίμα, κρατώντας τον Γ.Δ. κάτω από τις 900 μονάδων και περιορίζοντας στο 9% τα συνολικά κέρδη από την αρχή του έτους.  

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα θετικά δεδομένα, τα οποία αφορούν τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη τόσο το 2021 όσο και το 2022, τις εισροές κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την ισχυρή κερδοφορία των εισηγμένων.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται σαφές ότι το ανοδικό story ναι μεν έχει τεθεί για λίγο στην άκρη, αλλά δεν έχει φύγει τελείως από το τραπέζι, με τους επενδυτές να αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες, προκειμένου να μπουν ξανά στο κόλπο του ελληνικού χρηματιστηρίου.  

Ανοδικά οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να παράσχει στηρίγματα στον Γ.Δ. και να ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 570 μονάδων, καθώς σημειώνει άνοδο κατά 0,64% και καθορίζεται στις 572,08 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά 1% και επιστρέφει στο επίπεδο των 2,9 ευρώ. Σε παρόμοιο ποσοστό διαμορφώνεται η άνοδος και για τις μετοχές των Alpha Bank – Eurobank. 

Αντίθετα, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά περίπου 1%, ενώ η μετοχή της Αttica Ban βρίσκεται σε limit down και περιορίζεται στο 0,22 ευρώ, στον απόηχο της εισαγωγής των νέων μετοχών, οι οποίες προήλθαν από την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) των 240 εκατ. ευρώ.  

  • Alpha Bank 1,10% 1,06 ευρώ  
  • Attica Bank -29,86 0,229 ευρώ  
  • Eurobank 0,79% 0,897 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,97% 2,903 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,93% 1,281 ευρώ  

Προβάδισμα των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ξεχωρίζει στο +1,6% και τα 7,6 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα καθορίζεται και η άνοδος για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία επιστρέφει στα 13,4 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, κέρδη της τάξης του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda Development, Τιτάνα, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. H μετοχή της Mytilineos, τέλος, ακολουθεί στο +0,9% και τα 15,2 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης ενισχύεται αισθητά στο +3,75% και τα 6,9 ευρώ, με τις μετοχές των BriQ, Ευρωπαϊκής Πίστης, ΕΥΑΘ και Intracom να έπονται στο 1%. Απώλειες κατά 1,3%, αντίθετα, παρουσιάζει η μετοχή της Πλαίσιο. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.45), 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 49 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                    

moneyreview.gr               

Διαβάστε επίσης:       

Premia Properties: Απόκτηση δύο ακινήτων και εκμετάλλευση ενός τρίτου   

Lamda Development: Συμφωνία με τη Eurobank για πύργο γραφείων στο Ελληνικό   

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Σύσταση κοινής εταιρείας με τη RWE Renewable  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News