Business & Finance Πέμπτη 23/12/2021, 12:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός, κορωνοϊός και… πόλεμος: Οι τρεις ανησυχίες για το 2022

Πληθωρισμός, κορωνοϊός και… πόλεμος: Οι τρεις ανησυχίες για το 2022

Πληθωρισμός, κορωνοϊός και πόλεμος. Αυτοές είναι οι τρεις βασικές προκλήσεις των αγορών για το 2022, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα του Markets Live, με τη συμμετοχή περίπου 700 αναλυτών. 

Ενόσω μετράμε αντίστροφα για το νέο έτος και τα χρηματιστήρια έχουν κατεβάσει αισθητά ρυθμούς, ως απόρροια των εξελίξεων στο μέτωπο της Όμικρον και της ακρίβειας, το 30% των αναλυτών χαρακτηρίζει ως Νο.1 ανησυχία τον πληθωρισμό. Δηλαδή, λίγο λιγότερο από 1 στους 3. 

Κι αυτό, διότι το πρόβλημα του πληθωρισμού επηρεάζει άμεσα τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες τελούν υπό έναν διπλό κίνδυνο. Αφενός να καθυστερήσουν να δράσουν και να ξεφύγει η κατάσταση, αφετέρου να δράσουν υπερβολικά και να «πνίξουν» την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Την ίδια ώρα, άνω του 25% παραδέχεται ότι ανησυχεί για τον κορωνοϊό και τη νέα μετάλλαξη, φοβούμενο ότι οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα και οι κεντρικές τράπεζες να προσαρμόσουν εκ νέου τις πολιτικές τους.  

Στα ίδια επίπεδα (23%) κυμαίνεται και το ποσοστό όσων επικαλούνται τις γεωπολιτικές εντάσεις ως την κυριότερη πηγή κινδύνου για την ευμάρεια των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, με το 16% ειδικότερα να παραπέμπει στην πιθανότητα πολέμου, εισβολής ή σύγκρουσης. 

Κύριο παράδειγμα αποτελεί η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, αλλά και Ρωσίας και Ουκρανίας. Οποιαδήποτε επιδείνωση σε αυτά τα δύο μέτωπα, αυξάνει αυτομάτως τον κίνδυνο για τις εμπλεκόμενες χώρες. 

Η τέταρτη μεγαλύτερη πρόκληση για τις αγορές συνίσταται στη Federal Reserve, με το 13% να φοβάται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή αύξηση των επιτοκίων, ταχύτερα από ό.τι πρέπει. 

Τέλος, μικρότερα ποσοστά συγκεντρώνουν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες (5%), η αστάθεια στα κρυπτονομίσματα (4%), αλλά και ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού (2,6%), δηλαδή μιας περιόδου με χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό. 

Πληθωρισμός, κορωνοϊός και… πόλεμος: Οι τρεις ανησυχίες για το 2022-1

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές το 2022

Ο πληθωρισμός σκοτώνει ένα έμβλημα: Το τέλος της πίτσας του 1 δολαρίου

Τιμές ρεύματος: Κατεβάζουν διακόπτες εργοστάσια της Ευρώπης – Οι «άμυνες» των ελληνικών βιομηχανιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News