Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανοδικό γύρισμα αμέσως μετά τη Fed – «Έφυγε» μία μεγάλη αβεβαιότητα

Wall Street: Ανοδικό γύρισμα αμέσως μετά τη Fed – «Έφυγε» μία μεγάλη αβεβαιότητα

Οι αμερικανικές μετοχές περιόρισαν τις απώλειές τους και γύρισαν σε άνοδο καθώς η αγορά ξεπέρασε μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες όσον προχωρά προς το τέλος του έτους. Η Φέντεραλ Ριζέρβ σηματοδότησε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πιο επιθετική πολιτική επιταχύνοντας το tapering, όπως ακριβώς είχε προεξοφλήσει η αγορά, ανοίγοντας το δρόμο για τρεις επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια του επόμενου έτους. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,63%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,15%. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 383,25 μονάδες ή 1,08%. Και οι τρεις δείκτες βρίσκονταν σε αρνητικό έδαφος πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

Η Fed ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των αγορών ομολόγων της σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα αγοράζει μηνιαίας ομόλογα αξίας 60 δισ.δολαρίων αρχής γινομένης από τα μέσα Ιανουαρίου, έναντι αγορών 90 δισ. δολαρίων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η κεντρική τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Η στροφή αυτή ανοίγει το δρόμο για την πρώτη επιτοκιακή αύξηση το επόμενο έτος, με την Fed να σηματοδοτεί ότι θα γίνουν τρεις επιτοκιακές αυξήσεις το 2022. «Τώρα γνωρίζουμε πως θα γίνουν οι σταδιακές αυξήσεις απομακρύνοντας την αβεβαιότητα από την αγορά. Από πλευράς μετοχών, τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στην κερδοφορία, στα περιθώρια κέρδους και στην ανάπτυξη», αναφέρει ο Τζιμ Κάρον, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley Investment Management. 

«Αυτό που λέει η αγορά είναι ότι επειδή η Fed επιταχύνει το tapering, ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο. Αλλωστε αυτό ήταν αναμενόμενο και τα μέτρα στα οποία προχωρεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανεβάζουν την αξιοπιστία της απέναντι στις αγορές και γι΄αυτό η αντίδρασή τους ήταν θετική», εξηγεί ο Τομ Μάρτιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Globalt Investments. 

Η μετοχή της Apple ενισχύθηκε περίπου 3%, παρασύροντας σε άνοδο και άλλες μεγάλες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, όπως Microsoft και Netflix. Η σημερινή κίνηση αντιστρέφει τις καθοδικές πιέσεις των δύο πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας. O δείκτης της Φιλαδέλφια για τους ημιαγωγούς ενισχύθηκε 3,7%.

Σε θετικό έδαφος και οι λεγόμενοι «αμυντικοί τομείς», με τις μετοχές υγείας, όπως UnitedHealth και Amgen να καταγράφουν κέρδη 3,1% και 2,6% αντίστοιχα. 

Νωρίτερα, η Wall Street δεχόταν πιέσεις στον απόηχο της προειδοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από την αντίστοιχη Δέλτα με τη Βρετανία να ανακοινώνει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τότε που άρχισε η πανδημία. 

Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο του αναμενομένου το Νοέμβριο, 0,3% σε μηνιαία βάση τη στιγμή που αναλυτές περίμαναν αύξηση 0,8%. 

  
  
moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News