Business & Finance Τρίτη 14/12/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε πτώση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση – Πιέσεις από τεχνολογία

Wall Street: Σε πτώση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση – Πιέσεις από τεχνολογία

Με πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο των νέων στοιχείων για τις τιμές παραγωγούς που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ και τα οποία έδειξαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια 11 ετών το Νοέμβριο. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,74%, ενώ ο Nasdaq 1,14%. Ο Dow Jones υποχώρησε 106 μονάδες ή 0,3%, λιγότερο σε σχέση με τους άλλους δύο δείκτες. 

Η μεγαλύτερη «αιτία» εξασθένησης ήταν οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, παρότι κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειές τους προς το τέλος της συνεδρίασης. Το μεγαλύτερο «βαρίδι» υπήρξε η μετοχή της Microsoft, η οποία κατέγραψε πτώση άνω του 3% και της εταιρείας λογισμικού Adobe με πτώση 6,6%.

Σημαντική πτώση, περίπου 2%, κατέγραψε και η μετοχή της Ford μετά την είδηση ότι η Toyota θα επενδύσει περί τα 35 δισ.δολάρια έως το 2030 στην κατασκευή οχημάτων με μπαταρία, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ford μπορεί να εκτοπιστεί από την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία. Επίσης, η μετοχή της Tesla υποχώρησε 0,8%, από τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Ελον Μασκ ανακοίνωσε ότι πώλησε επιπλέον μετοχές αξίας 906,5 εκατ.δολαρίων. 

Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού έδειξαν αύξηση 9,6% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, στη μεγαλύτερη άνοδο έως σήμερα ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 9,2%. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκαν 0,8% έναντι προσδοκιών για 0,5%.  

Τα στοιχεία προσυπογράφουν την πιο επιθετική στροφή από την Φέντεραλ Ριζέρβ, που έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές και αναμένεται να την σηματοδοτήσει στη σημερινή συνεδρίασή της. Με βάση την τελευταία έρευνα του CNBC για την Fed, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα επιταχύνει το tapering με την προοπτική να το ολοκληρώσει έως το Μάρτιο για να ξεκινήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις τον Ιούνιο. 

Σε θετικό τόνο κινήθηκαν ωστόσο οι μετοχές των κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων, με αυτές των Goldman Sachs και Bank of America να αυξάνονται περισσότερο από 1%. 

Η σημερινή πτώση σηματοδοτεί τη δεύτερη αρνητική συνεδρίαση για τη Wall Street. Ωστόσο, ο Dow Jones και ο S&P 500 απέχουν μόλις 3% από τα ενδοσυνεδριακά ρεκόρ τους, ενώ ο Nasdaq περίπου 6%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News