Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον S&P 500 παρά τον πληθωρισμό

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον S&P 500 παρά τον πληθωρισμό

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε ο S&P 500 στη σημερινή συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός Νοεμβρίου στις ΗΠΑ «σκαρφάλωσε» σε υψηλό 39 ετών, ενώ ανοδικά έκλεισαν τη συνεδρίαση και οι άλλοι δύο βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street.  

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,95%, κλείνοντας στις 4.712,02 μονάδες σε επίπεδα ρεκόρ, ο Dow Jones παρουσίασε κέρδη 0,6%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,72%. 

Οι S&P 500 και Nasdaq ολοκλήρωσαν την καλύτερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο, ενώ ο Dow παρουσίασε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από το Μάρτιο. 

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street ανέκαμψαν εντυπωσιακά από τις ρευστοποιήσεις που πυροδότησε η «επέλαση» της νέας μετάλλαξης Όμικρον κλείνοντας την εβδομάδα με κέρδη: ο Dow Jones ενισχύθηκε 4%, διακόπτοντας το πτωτικό σερί τεσσάρων εβδομάδων, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 3,8% και ο Nasdaq 3,6%. 

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 6,8% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε 0,8% λιγότερο από το 0,9% του Οκτωβρίου. 

Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των ειδών διατροφής και ενέργειας αυξήθηκε 0,5% για το μήνα και 4,9% για το έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ορισμένοι επενδυτές ενδεχομένως να περίμεναν ακόμη πιο υψηλό πληθωρισμό, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να προσφέρουν μία «ανακούφιση» και να πυροδοτήσουν ράλι. Για παράδειγμα, ο Τζέφρι Γκάνλαχ της DoubleLine είχε προειδοποιήσει αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός θα ξεπερνούσε το 7%. 

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι μία υπερβολικά μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ωθήσει την Φέντεραλ Ριζέρβ να επιταχύνει πολύ περισσότερο το tapering και συνεπώς και τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Από τις μετοχές, ξεχώρισε της Oracle η οποία έκανε άλμα 16%, μία ημέρα αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου τριμηνιαία αποτελέσματα. 

Αντίθετα, η Southwest Airlines σημείωσε πτώση 4,5% μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από τη Goldman Sachs, ενώ και οι μετοχές των United Airlines και Delta Air Lines υποχώρησαν 1,2% και 1,1% αντίστοιχα. Σε ελεύθερη πτώση συνέχισε επίσης η μετοχή της εταιρείας εξοπλισμού γυμναστικής Peloton, η οποία υποχώρησε 6,5% μετά την αντίστοιχη πτώση 11,3% της Πέμπτης. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News