Business & Finance Τετάρτη 8/12/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε «απόσταση αναπνοής» ο S&P 500 από το ρεκόρ του

Wall Street: Σε «απόσταση αναπνοής» ο S&P 500 από το ρεκόρ του

Με άνοδο έκλεισαν οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street και στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν ότι ο αντίκτυπος της νέας μετάλλαξης Όμικρον δεν είναι και τόσο απειλητικός για την παγκόσμια οικονομία όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ο Dow Jones πέρασε σε θετικό έδαφος λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης, με άνοδο 0,1%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,3% απέχοντας μόλις 0,9% από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του. Μεγαλύτερα κέρδη 0,6% κατέγραψε ο Nasdaq.  

Τα κέρδη αυτής της εβδομάδας έχουν φέρει ξανά τους τρεις δείκτες σε πολύ μικρή απόσταση από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους. Ο Dow Jones απέχει 2,2% από τα ιστορικά υψηλά του, ενώ ο Nasdaq 2,6%. 

Η ώθηση δόθηκε από την ανακοίνωση των Pfizer/BioNTech ότι οι τρεις δόσεις του εμβολίου τους είναι αποτελεσματικές για την εξουδετέρωση της Όμικρον, επικαλούμενες δικές τους εργαστηριακές δοκιμές που βρίσκονται ωστόσο ακόμη σε πρώιμη φάση. Γνωστοποίησαν δε ότι ακόμη και οι δύο δόσεις εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση. 

Η μετοχή της Pfizer, που ενισχύθηκε περισσότερο από 6% το Νοέμβριο, υποχωρεί ελαφρώς. 

Ωστόσο, οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων συνέχισαν ανοδικά καθώς η είδηση για τα εμβόλια έδωσε στους επενδυτές ξανά εμπιστοσύνη ότι η αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Η μετοχή της Norwegian Cruise Line ενισχύθηκε 8,2% καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των εταιρειών του δείκτη S&P 500, με τις μετοχές των Carnival και Royal Caribbean να ακολουθούν με κέρδη 5% έκαστη. 

Μεγάλη κίνηση έκαναν επίσης οι μετοχές των αεροπορικών και των εταιρειών καζίνο, συμπεριλαμβανομένων των United Airlines και Las Vegas Sand, που κέρδισαν 4% εκάστη. Ο επιμέρους δείκτης S&P 1500 για τις αεροπορικές εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Νοεμβρίου, προτού ακόμη γίνει γνωστή η είδηση για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μάικ Ζίγκμοντ της Harvest Volatility Management «το ράλι της Δευτέρας και της Τρίτης ήταν τόσο ισχυρό και τόσο κοντινό που ήταν επόμενο να χάσει σήμερα το βηματισμό τους για να πάρει μία ανάσα». 

Ο ίδιος αναλυτές προσθέτει ότι η αγορά αυτή τη στιγμή είναι τεχνητά υψηλά και ότι οι επενδυτές στράφηκαν σε μετοχές που βρίσκονται χαμηλά προκειμένου να επωφεληθούν από το νέο γύρο ανόδου που οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει. Ωστόσο, σημείωσε ότι «αυτά τα νέα υψηλά δεν πρόκειται να έρθουν πριν από τον Ιανουάριο».

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News