Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε «βαθύ κόκκινο» η τεχνολογία – Μικρότερες απώλειες για S&P 500 και Dow

Wall Street: Σε «βαθύ κόκκινο» η τεχνολογία – Μικρότερες απώλειες για S&P 500 και Dow

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να μοιάζει αυτή την εβδομάδα με roller-coaster που καθοδηγείται από τις ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. 

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο Nasdaq, της τάξης του 1,9%, ενώ ακολουθεί ο S&P 500 με πτώση 0,84% και ο Dow Jones που υποχώρησε 0,17%, με «βαρίδι» ξανά τη Boeing που απώλεσε περίπου 2% της αξίας της. Προς στιγμή, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες άνω του 1%, ενώ ο Dow Jones υποχωρούσε περισσότερο από 300 μονάδες.  

Την αφορμή έδωσαν τα στοιχεία για την απασχόληση Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, τα οποία παρότι έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν λιγότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας, η ανεργία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, στο 4,2%, με αποτέλεσμα να μην αλλάζουν τα σχέδια της Fed για επιτάχυνση του tapering. 

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα. 

Και τα δύο στοιχεία ενθαρρύνουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Fed θα προχωρήσει στην επόμενη κίνηση που είναι η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα εξετάσει να επιταχύνει τη μείωση των αγορών ομολόγων, σε μία κίνηση που φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για πιο γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις.

«Δεν υπάρχει κάτι στα στοιχεία για την απασχόλη που να αποθαρρύνει τη Fed στο να επιταχύνει το tapering», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers. 

Οι μετοχές που συνδέονται περισσότερο με τις προοπτικές της οικονομίας ήταν φυσικό να επηρεαστούν περισσότερο, με μεγάλους χαμένους τον κλάδο ξενοδοχείων και αερομεταφορών. Η Las Vegas Sands υποχώρησε 3,7%, η Delta Air Lines 1,8%, ενώ οι Norwegian Cruise και Carnival κατέγραψαν απώλειες 4,5% και 4% αντίστοιχα.  

Σε «βαθύ κόκκινο» και ο κλάδος τεχνολογίας με τις Tesla και Zoom Video να βυθίζονται 6,4% και 4,1%. Η DocuSign βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 42,2% από τη στιγμή που η εταιρεία εξέδωσε κατευθυντήρια γραμμή για τις πωλήσεις τέταρτου τριμήνου κατώτερη των προβλέψεων. 

«Η αβεβαιότητα όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρόν είναι μεγάλη και σε συνδυασμό με τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις», αναφέρει ο Ρίαν Ντέτρικ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. 

Σε ελεύθερη πτώση 22,2% και η μετοχή της κινεζικής εταιρείας υπηρεσιών διαμοιρασμού Didi, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διαγραφεί από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οτι θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. 

Επίσης, παρά την ανάκαμψη της συνεδρίασης της Πέμπτης στη διάρκεια της οποίας ο Dow αυξήθηκε περισσότερο από 600 μονάδες, ο δείκτης blue chip υποχώρησε 0,9% σε εβδομαδιαία βάση. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 1,2% και ο δείκτης Nasdaq 2,6%. 

moneyreview.gr

 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News